Körülmetélés Kínában

2018-06-24 10:34:40

Az elmúlt években a körülmetélés erősen terjedni kezdett Kínában (is), és egyre gyakoribbá vált, elsősorban a nagyvárosi, vagyonosabb középosztály-beli családokban. Kína a világ legősibb folyamatos civilizációja, amely már az ókorban önálló kulturális egységet alkotott, és igen fejlettnek számított. Számos, Európában csak jóval később megismert találmány (iránytű, papír, nyomtatás, puskapor, porcelán, selyem) már az ókorban ismert volt Kínában. Kína ma a világ harmadik katonai, második gazdasági potenciálja, a világ legnépesebb állama (1,3 milliárd lakossal). Kína lakosságának kb. 92%-a kínai. Az országban 55 nemzeti kisebbséget tartanak nyilván, ezek közül a muszlim hujok és a mandzsuk a kínai nyelvet és írást használják, a többieknek saját nyelvük, 23-nak nemzeti írása van.

A többi kelet-ázsiai férfihez – japán, vietnámiak, stb. – hasonlóan, a kínai férfiaknak is általában rövid a fitymája. Egy a kínai hadsereg által a sorozáskor készített felmérés szerint, a fiatal kínai férfiak kevesebb mint a felének van teljesen fitymával takart makkja. (A felmérésről készült film a YouTube-on volt látható, de sajnos, már levették.) Ez a megfigyelés összhangban áll azzal a felméréssel, melyet tajvani iskolás fiúk körében végeztek pár éve. A fiúkat újszülöttként, majd 7, 10 és 13 éves korban nézték meg. Már 7 éves korban is előfordul, hogy a makkjuk csak részben fedett, 13 évesen pedig már majdnem a felének csak részben fedett a makkja, s néhánynak meg teljesen fedetlen.

A kínai civilizációban hagyományosan ismeretlen volt a körülmetélés, bár a Kínában élő muszlim kisebbségek – pl. a kínai nemzetiségű huj népcsoport, illetve a keleti török ujgurok – az Iszlám törvényei szerint mindig is végeztek körülmetélést.

Az elmúlt években a körülmetélés erősen terjedni kezdett Kínában (is), és egyre gyakoribbá vált, elsősorban a nagyvárosi, vagyonosabb középosztály-beli családokban. Modern dolognak tartják, és egyre divatosabb körülmetéltnek lenni. A szülők előnyösnek tartják a gyerekek körülmetélését, mert modern, a vagyonossághoz és az egészségességhez kapcsolják, s 10-12 éves korban elvégeztetik, illetve a 17-24 éves fiatal férfiak hasonló okokból maguk kérik. A körülmetélést az orvosok kérésre minden további nélkül elvégzik, akár van orvosi indok, akár nincs, ha megfizetnek egy névleges díjat. Ugyanakkor a szegény sorsú falusi férfiak akkor sincsenek körülmetélve, ha egyébként szükség lenne rá.

A Kínai Népköztársaságtól (a „szárazföldi Kína”) ténylegesen független Tajvan (a Kínai Köztársaság) 1945 után erősen amerikai hatás alatt állt, s egészen 1995-ig egy amerikai típusú magánbiztosítási rendszer volt, melyet akkor váltott fel egy európai típusú állami egészségbiztosítás. Míg a magánbiztosítási rendszer finanszírozta az újszülöttkori körülmetélést, az állami rendszer levette a támogatott beavatkozások listájáról, így az 1995 előtt lényegében általános újszülöttkori körülmetélés az elmúlt alig két évtizedben drasztikusan visszaesett, s ma el sem éri a 10%-t.

A kínai kormány az elmúlt évtizedben már többször fontolóra vette egy körülmetélést-támogató egészségpolitika bevezetését, elsősorban az AIDS, illetve más nemi betegségek terjedése elleni küzdelem részeként.

A kínai egészségügyi felszereléseket gyártó ipar már régóta foglalkozik olyan eszközöknek a kifejlesztésével, amelyek a harmadik világ szegény országaiban tennék lehetővé a gyors, higiénikus és lehetőleg vágás és varrás nélküli, vértelen körülmetélést. Ilyen pl. a Shang ring ("sang gyűrű") (gyártó honlap. csak kínaiul: http://www.shangring.cn/), illetve egy újabb termék, a Wuxi Ryps Medical Appliance Co. Ltd. által gyártott RYPS Eldobható Körülmetélési Kapcsoló A termék egyik ügynöke szerint nagyon sikeresek, Kínában nagy iránta a kereset, mert a körülmetélés egyre népszerűbb a városi fiatalok között. (A cikk a www.circlist.com honlap Kínával és Hong-Konggal foglalkozó oldala alapján készült.)