Fitymával kapcsolatos betegségek

fityma vagy más néven előbőr (lat. praeputium) a hímvessző végén a makkot fedő visszahúzható dupla bőrredő. A fityma külső része az ún. külső fityma, amelynek bőre, annak felülete, jellege megegyezik a hímvesszőt borító bőrfelülettel. A nyugalmi állapotban a makkra simuló, azzal érintkező ún. belső fityma azonban más jellegű, a szemhéj és a szájüreg nyálkahártyás belső bőrfelületeire hasonlít. A fityma a hímvessző alsó részén egy bőrpánttal kapcsolódik a makkhoz, ez a fitymafék vagy kantár (latin: frenum vagy frenulum).

A legtöbb fiúnál a születéskor a fityma a pénisz makkjához van tapadva, és nem lehet visszahúzni. Olykor meglehetősen hosszú is, és jóval túlnyúlik az újszülött péniszének makkján. A növekedés és fejlődés során a fityma fokozatosan elválik a makktól. Amikor a serdülőkorban a hímvessző megnövekszik, a fityma nem mindig követi a növekedésben és aránylag rövidebb lesz. A felnőtt férfiak egy jelentős részénél a fityma már csak részlegesen fedi a makkot, s annak akár egyharmadát-felét nyugalmi állapotban is szabadon hagyhatja. Előfordul az is, hogy serdülőkorban a pénisz teljesen „kinövi” a fitymát és a makk állandóan fedetlen, mintha körülmetélt lenne.

Mire jó a fityma?

A fityma szerepéről még napjainkban is viták folynak. A fityma a hímvessző nyugalmi állapotában védi a makk idegvégződésekben gazdag és érzékeny bőrét a mechanikai hatásoktól és szennyeződésektől.

Miként a féregnyúlvány (appendix), a fityma is az evolúciós múltunk, az emlősállatok péniszét védő bőr „tok” maradványa, és ma nem szolgál semmilyen lényeges célra. Ellentétben a féregnyúlvánnyal, amely a hasüregben van mélyen elrejtve, a fityma könnyen és biztonságosan eltávolítható. Amikor az ember ősei meztelenül a fákon ugráltak és a sűrű aljnövényzetben törtek maguknak utat, akkor lehetett értéke egy a szaporító szervet védő toknak, amely megóvja attól, hogy a bokrok darabokra tépjék. Most, hogy felegyenesedve járunk, városokban élünk és általában ruhát viselünk, már nincs szükség erre a függelékre.

Egyes kutatók szerint, a fitymán található idegvégződések a szexuális tevékenység során a szexuális ingerek keltésében is részt vehetnek, mert a női hüvelyben mozgó pénisz makkján fel-le gördülő fityma szerepet játszik az orgazmus kialakulásában. A fitymával rendelkező és azzal nem rendelkező (körülmetélt) férfiak körében végeztek felmérések eredményeire hivatkozva, cáfolják ezt a nézetet, mert a kielégítő szexuális aktushoz, a merevedéskor a fitymának teljesen hátra kell húzódnia a makkról. Míg soha nem lehet hím állatot találni fityma nélkül, a természet sokszor produkál olyan fiút, akiknek kicsi vagy semmilyen fitymája nincs (született körülmetélt). Mi több, a férfiak mintegy 10%-ának olyan rövid a fitymája, hogy a serdüléskor vagy azelőtt teljesen visszahúzódik a makk mögé és nem játszik további szerepet a szexuális tevékenységben. Ha az embernek a fityma bármire is szükséges lenne, ilyen nyilvánvaló hibák nem fordulnának elő.

Guy Cox és Brian Morris ausztrál kutatók szerint, a fityma és a fitymaszűkület a túl korai utódvállalás elé állított akadály, és a már az őskorban a serdülőkör egy pontján, amikor már a fiú elég érett volt ahhoz, hogy utódokat vállalhasson, a férfivá avatás során a körülmetélés útján távolították el. (Bővebben a körülmetélés történetéről szóló fejezetben!)

Hogyan kell tisztán tartani a fitymát?

A makk és a fityma között fehér színű, faggyúszerű váladék (szmegma) keletkezik, amelyet a makk peremén elhelyezkedő mirigyek termelnek. A felgyülemlett és bomlásnak indult szmegma gyulladás forrása lehet, ezért a napi tisztálkodás során fontos a makk tisztán tartása is, amihez a fitymát minden teljesen hátra kell húzni. A fityma rendszeres, naponta történő hátrahúzása és a hímvessző szappanos mosása – legkésőbb hároméves kortól – minden fiú számára elengedhetetlen.

A serdülés előtt, iskoláskorú fiúknál a leggyakoribb probléma a tisztálkodás elhanyagolása (nem csak a pénisz esetében, hanem úgy általában is). Mivel a 8-10 éves fiúkat már nem fürdetik a szülők, hanem fürdenek, mosakodnak és öltöznek fel, a fiúk sokszor ellazsálják a nemi szerveik megtisztítását - „a füle mögött sem szereti megmosni, akkor hogyan érjem el, hogy a fütyülőjét rendesen tisztán tartsa", sóhajtanak fel az anyukák. Ilyenkor már sokkal inkább az apára, mint az anyára hárul a feladat, hogy ellenőrizze, a fiú a hímvesszőjét rendszeresen tisztán tartja-e, ugyanis az elhanyagolt hímvessző könnyen begyulladhat s fitymaszűkület is kialakulhat.