B. András

Beavatkozás: körülmetélés / vallási ok
Időpont: 1981 - 0 évesen
Orvos: állami

Alapadatok

B. András
körülmetélés
vallási ok
1981
0
állami
érvényes, folyamatban lévő

Szöveges beszámoló

1981-ben születtem és pontosan nem is tudom mikor metéltek körül. Biztos, hogy nagyon kicsi voltam, mert körül vagyok metélve, mióta az eszemet tudom.

A mi családunk félig zsidó származású család.  Édesapámat, aki szülés-nőgyógyász, még vallásosan nevelték, de testvéreimet és engem a szüleink már nem. Mindig is a saját döntéseinket tartották fontosnak. „Majd mi eldöntjük, hogy mit akarunk.” – volt a sokszor hallott mondat. Így nem elsősorban nem vallási oka volt a körülmetélésünk,nek, hanem inkább a tisztaság és a betegségek megelőzése végett döntöttek így szüleink, s metéltették körül a bátyámat, majd engem is. Apám sokat mesélt a témáról, elmondta, hogy mostanában sokan választják a körülmetélést a gyereknek, mert: könnyebb tisztán tartani, és mivel tisztább, kevesebb a nőknél, a méhnyak-rák.

Az általános iskola valamelyik évében jöttem rá, hogy kicsit (és tényleg csak kicsit!) másképp kezelnek. A többi fiú megnézte és hüledezett, nekem meg fogalmam sem volt, hogy miért. Nálunk ez volt a természetes. Ilyeneket kérdeztek: "milyen volt?", "fájt?", "te zsidó vagy?" ...stb. Lehet, hogy irigyek voltak, de lehet, hogy csak lenéztek, de lehet, hogy csak érdekesnek találták. Én soha nem tapasztaltam semmi érdekesnek mondható dolgot emiatt. Maximum volt 1-2 elejtett megszólás, de semmi komolyabb. (nem emlékszem igazán, hogy azok mire céloztak, a körülmetélésre vagy a zsidó származásra)

Én teljesen rendben vagyok a gyerekkori körülmetéléssel. Szerintem jó dolog és a sok betegségeket valamilyen szinten meg lehet előzni. Egy nagy pozitívuma, hogy nem marad meg, mint fájdalmas emlék. Akik idősebben választják, azoknak át kell élniük. Én nem emlékszem rá. Igaz sokan mondják, hogy megfosztjuk a gyereket a választás lehetőségétől, de szerintem meg sok gondtól is. Biztos, hogy nem lesz soha gondja a fitymájával, mert nem lesz neki.  Elméletileg büdös szaga sincs így a pénisznek. Voltak lányok, akik azt mondták, hogy körülmetélve szebb egy pénisz, mások szerint nem. A mostani barátnőmnek is nagyon bejön, egyszer mondta is, mennyire örül annak, hogy körülmetélt vagyok.

Igaz hallottam olyan eseteket is, mikor a doki túl rövidre vágta. Ez később a "páciensnél" sok gondot okozott erekciónál, mert fájt neki, de ezt könnyen tudják korrigálni.

Sok kultúrának alapvető része a körülmetélés. Ez is egyfajta beavatás. Úgy gondolom, hogy felesleges vitatkozni rajta, mert egészségügyi szempontból mindenféleképp előnyös.

 

 

 Andrisnak 2017 őszén kisfia született, akit 3,5 hónaposan, kórházi körülmények között, altatásban körülmetéltek. Az ifjú körülmetélt rendesen meggyógyult, teljesen jól van.

Beszámolóhoz feltöltött kép

Beszámolóhoz beküldött hozzászólások

Kedves Látogató!

A weboldalunkon kizárólag regisztrált tagok szólhatnak hozzá az adott beszámolóhoz.