Help / support

Weboldalunkról

A körülmetélés, a hímvessző makkját borító fityma eltávolítása a legrégibb ismert sebészeti beavatkozás. A földön minden tíz férfiból három-négy körülmetélt, és évente több mint 15 millió újszülött kor utáni körülmetélést hajtanak végre, ami a körülmetélést a nemcsak a legrégibb, hanem a leggyakrabban elvégzett sebészi beavatkozássá is teszi.

A körülmetélés eredete ismeretlen, de minden bizonnyal őskori, sőt kőkorszaki eredetű beavatkozás. A körülmetélésre vonatkozó legkorábbi bizonyíték egy egyiptomi sírdombormű, ami Kr.e. 2300-ból származik, de egyes kutatók szerint már az ősember barlangrajzain látható bizonyos pénisz-ábrázolások is körülmetélésre utalnak. A körülmetélés a zsidó vallás betérési szertartása – Ábrahám szövetsége –, a muszlimok számára pedig a lelki megtisztítást jelenti. A körülmetélésnek higiéniai és egészségi jelentősége is van: a fitymaszűkület, illetve a fitymával kapcsolatos más problémák kezelésére ez a legmegbízhatóbb megoldás. Napjainkban az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában, az egész Közel-Keleten és Afrikában, a csendes-óceáni szigetvilágban és a Fülöp-szigeteken, ma is rutinszerűen elvégzik a fiúgyermekeken, valamikor az újszülöttkor és a felnőtté válás között. Még további számtalan férfi pedig felnőttként dönt a körülmetélés mellett.

A körülmetélés ma már hazánkban sem ritkaság és nem is korlátozódik a fitymaszűkület kezelésére, illetve zsidó közösség tagjaira. Sok fiatal és kevésbé fiatal férfi dönt a körülmetélés mellett, vallási vagy különösebb orvosi ok nélkül, s az újszülött-kori vagy később, gyerekkorban elvégzett, megelőző célú körülmetélés is egyre elfogadottabb.

Ez a honlapot azért hoztuk létre, hogy megismertessük a körülmetélés egészségi és egyéb előnyeit, bemutassuk a körülmetélés történetét, mai elterjedtségét, és eloszlassuk a körülmetéléssel kapcsolatos tévhiteket. Segítségek akarunk adni azoknak, akiknek fitymaszűkülete van, vagy akik bármilyen más okból fontolgatják a körülmetélést, és azoknak, akik műtét előtt állnak vagy már túl is estek rajta, s a gyógyulással kapcsolatban vannak kérdéseik. Azt akarjuk, hogy ezt a honlapot akár egy kisgyerekes anyuka, akár egy tizenéves kamasz is minden probléma nélkül megnézhesse, ezért a témája – a férfi nemi szervek – ellenére sincsenek rajta közvetlen szexuális tartalmú vagy pornográf anyagok. (A képtárban természetesen sok körülmetélt és körülmetéletlen hímvesszőt mutató fotó, illetve műtéti kép is van, ezért azt tanácsoljuk, hogy a honlapot a szülők és a körülmetélés előtt álló fiúk először együtt nézzék meg.) A honlapon közzéteszünk személyes beszámolókat is abból a célból, hogy a körülmetélés előtt állók, hasznosíthassák azoknak a tapasztalatait, akik már átestek a műtéten. Az újszülött-, gyermek- vagy felnőtt kori körülmetélésre vonatkozó kérdésekre közvetlen (e-mail) megkeresésre is válaszolunk. A honlap létrehozása során dr. Fekete Ferenc, urológus szakorvos, működött szaktanácsadóként, akinek önzetlen segítségéért ezúton mondunk köszönetet.

Statisztikák