Hozzászólások: Körül fogod metéltetni a fiad?

Felhasználóink hozzászólásai

Kedves Látogató!

Ehhez a témához kizárólag regisztrált tagok szólhatnak hozzá.

Nyitotta: GKM - 2021-10-20 12:48:19
Eddigi megtekintés: 732
Beküldte Hozzászólások
botibence

2022-01-15 07:24:20

Shalom shoshanim!

Most decemberben bejelentették a Foregennél az emberi klinikai teszteket. https://www.foregen.org/commentarium-articles/january-11th-2022

2023 áprilisában tali Olaszországban ????

botibence

2022-01-15 07:19:22
Szerkesztve:
2022-01-15 07:24:55

Izraeli podcast körülmetélés témában:

https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9mZWVkcy5hY2FzdC5jb20vcHVibGljL3Nob3dzLzEzNTNmZGI1LTY2NjQtNDlkYy05ODU4LWZjNzgxNDczYTc1Zg/episode/OGFjYWM4ZGUtNDBjZC00MjdkLTkwNWMtOTNiODRjMTE3MmNh?ep=14

4:50-nél kezdődik

GKM

2021-11-14 02:50:37
Szerkesztve:
2021-11-14 02:51:20

Azért azt ne felejtsük el, hogy a szifilisz akkor lassú és halálos betegség volt. A legnagyobb biztonságban azok voltak, akik monogám kapcsolatban éltek, de mivel akkoriban még a vallás sokkal erősebben jelen volt az emberek életében, így sok fiatal szüzen hazasodott. Azt nem tudom, hogy a körülmetéltség attól is védett-e.

 

Alapvetően a higénia fogalma is más volt. Akkoriban nem volt vezetékes víz vagy fürdőszoba minden lakásban, így az emberek inkább a fürdőkben vagy a szabad vizekben mosakodtak. Ma már nem is tudnánk elképzelni, hogy a rétre kimenve meztelenül együtt fürödjenek a fiúk és a férfiak. De akkor ez a mindennapok része volt és senki nem pironkodott a kényszerű nudizmus miatt. Ahogy olvastam róla, sokáig még a hatvanas években is az YMCA-ban is a fiúk meztelenül tanultak úszni külön oktatva és csak a lányokon volt fürdőruha. Ma már elképzelhetetlen lenne olyan csoportkép, hogy egy sor fürdőruhás lány mögött egy sor totál ádámkosztümben álló fiatalember álljon. Semmi nem volt akkoriban a fantáziára bízva.

 

A körülmetéltség lehet ezzel kapcsolatban is terjedt, illetve a viktoriánus korban elterjedt maszturbáció ellenes kampány kezelésének szánták. Aztán a világháborús higéniás tapasztalatok miatt jutottak el oda, hogy a körülmetéltség csúcsra volt járatva a második világháború előtt. Valahol olvastam, hogy az amerikai seregben kb. 150 ezer (!) körülmetélést végeztek, így szépen terjedt utána a következő generációk között is. Az angolok pedig az NHS átszervezése miatt egyre inkább felhagytak vele.

 

Nem tudom, hogy Belgiumban mi a helyzet. Egyik ismerősöm emlegette, hogy a belgák nem igazán szégyenlős nép, mert a szavaival élve minden alkalmat megragadnak, hogy a farkukat mutogassák bármilyen élethelyzetben. Nyilván oersze ez költői túlzás, de kb. 100 évvel ezelőtt a társadalmi, vallási és orvosi nyomás simán lehetett státuszszimbólum. Felnőttkorban átesettek is gondolom meg akarták kímélni a fiaiakat.

Andras

2021-11-13 11:28:01

Érdekes cikk a www.circlist.com oldalról:

"A körülmetélés belga hagyománya

1954-ben születtem Belgiumban, és közvetlenül a születés után végezték el. Ez egy nem vallásos családi hagyomány – az apám ágán minden férfi körülmetélt. Az iskolában én voltam a furcsa. Az uszodánál a közös zuhanyzókban is apám, bátyám és én voltunk az egyetlenek, akiket körülmetéltek. Aztán jöttek a lányok és a fiúk. Aggódtam, mit fognak mondani, és mi lesz a reakció. de a fiúk és a lányok is szerették. És a (most volt) feleségem ragaszkodott hozzá, ha fiúnk lesz, ő is körülmetélné. 3 fiunk született és mindet megcsináltuk. És továbbadták a hagyományt is. Válásom óta a későbbi partnereimnek soha nem volt panaszuk."

(A kép az eredeti bejegyzés kisérő képe.)

Andras

2021-11-08 14:04:44

Eredeti üzenet Hozzászólás, amire a válasz meg lett írva
GKM

2021-11-07 18:43:27

A lányaid mit szólnak hozzá? Egyáltalán tudják, hogy körül vagy-e metélve? Nem mondtad nekik, hogy körülmetélt vejeket szeretnél a családban?

 

Egyik haveromnál a török apósa rákérdezett a témára házasság előtt és végül a családi béke érdekében át kellett esnie rajta egy jelképes áttérés részeként. Azóta a fiúunokák is körül lettek metélve már a kórházban a születésük után, de mivel kint élnek, ez ott a teljes megszokott. 

Ebben olyan régimódian szemérmes vagyok: nem tudják, s nem is hoztam nekik szóba.

A törököknél ez alap, ott nem engednek be a családba vejként, ha nem vagy metélt. Az egyik régi barátom 20+ éves fia lett muszlim; segítettem neki dokit találni a metéléshez.

GKM

2021-11-07 18:43:27

Eredeti üzenet Hozzászólás, amire a válasz meg lett írva
Andras

2021-11-05 15:35:56

Nekem 2 lányom lett, de fiú esetére meg volt beszélve a körülmetélés.

A lányaid mit szólnak hozzá? Egyáltalán tudják, hogy körül vagy-e metélve? Nem mondtad nekik, hogy körülmetélt vejeket szeretnél a családban?

 

Egyik haveromnál a török apósa rákérdezett a témára házasság előtt és végül a családi béke érdekében át kellett esnie rajta egy jelképes áttérés részeként. Azóta a fiúunokák is körül lettek metélve már a kórházban a születésük után, de mivel kint élnek, ez ott a teljes megszokott. 

Andras

2021-11-05 15:35:56

Nekem 2 lányom lett, de fiú esetére meg volt beszélve a körülmetélés.

GKM

2021-11-04 22:42:46
Szerkesztve:
2021-11-04 22:45:11

Andras figyelmebe ajanlanam ezt a temat. 

 

En nem tudom, hogy dontenek. Szivem szerint azt mondanam, hogy ha nem es utana megis fitymagondjai lesznek, akkor magamat fogom erte hibaztatni, hogy ugymond nem gondoskodtam idoben rola. Tudjatok, mint Abraham kb. korulmeteltetven korulmeteltessek a hazadban szulettet + atyai orokseg. stb. Ha viszont mar babakorban megcsinaljak, akkor tuti szepen gyogyul a seb egy ujszulottnel, de megis megfosztottam a valasztas lehetosegetol. Ezert is nehez ez pro es kontra, hogy mivel teszel jot.

GKM

2021-10-26 11:39:52

Érdemes ezt a "Circumcise me?" dokumentumfilmet megnézni a videólinkeknel, mert elég objektíven körbejárják a témát. A riportban megszólaltattak RIC embereket, akik nyilván azt mondták, hogy ők úgy nőttek fel és a fehérek között szinte mindenki körüo van metélve, ezért a fiaik is követik majd a hagyományt. Beszélgettek muszlim és zsidó vallási vezetőkkel, illetve a műtétet ellenzőkkel is köztük fitymavisszaállítókkal is.

_vm_

2021-10-21 14:14:50

>Itthon ez nem igazán beszédtéma vagy nem verik nagydobra

És ezért nem szoktam én sem beszélni róla a barátaimmal. Nem hiszem, hogy engem zavarna, de sokan a puszta gondolatától rosszul lesznek, akkor minek felemlegetni.

GKM

2021-10-21 14:05:43

Másod- vagy harmadgenerációs amerikai magyarok tudnának erről mesélni, de ott megint más a közeg, ha a férfilakosság több, mint fele vagy kétharmada metélt. Ott is a többseghez igazodik a velemény.

 

Itthon ez nem igazán beszédtéma vagy nem verik nagydobra, mert ha vannak elszigetelt esetek, akkor senki nem fog kiállni, hogy a fiútesója vagy az apja miatt lett ő is körülmetélt. Szinte csak a zsidó vagy muszlim családoknál "öröklődik" a hagyomány, mert ez az identitásuk része és ezért tudnak közvetlenebbül beszélni róla.

 

Azért megkérdeznék 1-2 hazai expornószínésznőt, hogy nekik melyik típus jött be, de ettől ez még társadalmi tabu marad.

_vm_

2021-10-21 13:55:34

Régen lehet, hogy a vallást jelentette. De többen hangoztatták, hogy nekik annyira tetszik a metélés, hogy a fiuknak is meg akarják csináltatni. Volt aki említette, hogy esetleg a rokonságban többen is vannak metéltek (esetleg mind a két oldalon az apa és az anya rokonai is) de nem vallás miatt, csak egyszerűen így szeretik.

Érdekes lenne hallani olyannak a véleményét aki nem maga döntött, hanem beleszületett egy ilyen helyzetbe és a szülei metéltették, hogy mit gondol róla.

GKM

2021-10-21 13:29:54

A családi hagyomány általában a vallást jelenti, mert itthon ez nem szokás. Magyar celebek közül, mintha Fekete Pákó kapcsán került volna szóba, hogy szerette volna a kisfiát körülmetéltetni a nigériai hagyományok miatt, de a kedvese ellenezte ezt. Nem is nagyon tartozik ez a nagy nyilvánosságra. 

_vm_

2021-10-21 13:24:29

Igen, az a baj, hogy egy másik emberről kell döntést hoznod akinek a vélemenye nem fog szükségképpen egyezni a tieddel.

Ha téged valami örökletes orvosi probléma miatt metéltek akkor persze lehet, hogy későbbi szenvedést előzöl meg vele ha a fiadnak helyből megcsináltatod.

A többi variációról, például "családi hagyomány" azok lennének hivatottak vélemenyt mondani akiket a szüleik ilyen okból metéltettek, hogy örülnek-e neki, de Magyarországon viszonylag keveset hallani ilyesmiről.

A beszámolójuk végén sokan fogadkoztak, hogy ha fiuk születik annak is megcsináltatják, de nem nagyon tudni, hogy utánna tényleg ez történt-e, és ha igen akkor a gyerek mit szólt hozzá mikor megtudta, hogy mi történt.

GKM

2021-10-20 23:03:12

Kisbabákat egyébként nem is szoktak varrni, mert annyira egészséges a fiatal bőr, hogy a sebszélek összetapasztással is meggyógyulnak. Láttam már sebragasztós megoldást is idősebbeknek, amikor öltés sem kell.

GKM

2021-10-20 23:00:54

Magyarországon valószínűleg keresnék egy zsidó orvost, aki megcsinálná magánúton. Simán kamuzhatom, hogy vallási oka van, de nem hiszem, hogy firtatnák. Attól már jobban aggódnék, hogy el ne szúrják, mert nem szeretnék neki is korrekciót

 

Angliában is vannak körülmetélési klinikák, mert akkora a muszlim népesség. Kisbabákat visznek hozzájuk elsősorban olyan 2 hónapos kor körül és általában 100-150-200 font alatt van a Plastibelles módszerrel a honlapok szerint. Az egész nem tart tovább 10-15 percnél sem, mert csak felhelyezik, aztán majd otthon leesik pár nappal később. Fizető keresztényeket is szívesen várnak, amíg a szülők aláírják a beleegyező nyilatkozatot. Itt kint kb. 10-15% a körülmetélkedési arány, ami most ugyan lefelé tarta világháború óta, mert nem támogatja az NHS, de a muszlimosodással majd megint elindul felfelé. Az értelmiségiek között az arány sokkal magasabb az átlagnál.

 

Azt nem tudom, hogy mennyire etikus-e. Ha lenézek a sajátomra, akkor azt gondolnám, hogy ha körülmetélve jó voltam gyereknemzésre, akkor a fiamnak is jó lesz. Meg szeretném kímélni egy későbbi beavatkozástól, mert nem is emlékezne rá. Ugyanakkor mégis csak az ő teste, ezért az ő döntése kellene hogy legyen. Ha tiniként vagy fiatal felnőttként úgy dönt, hogy megválik a fitymájától. akkor nem fogom lebeszélni. Ez egy örök dilemma az ellenzők és pártolók között, mert már mi visszük el beoltatni, etetni, ruháztatni, iskolaztatni, de azért ez mégis csak egy végleges beavatkozás. Szóval én magam nem tudom mi a jó döntés, de úgyis a páromnak is lesz ebbe beleszólása.

_vm_

2021-10-20 22:19:28

Ez egyáltalán Magyarországon mennyire lehetséges? Megcsinalják kérdezés nélkül, vagy valami rendellenességet kell beírni a hivtalalos papírokra? Mennyire lehet megbízni benne, hogy rendesen megcsinálják és nem valami részlegeset?


Hogy lehet orvost szerezni, felnőtteknek mindig lehet magánba menni, de egy gyereknek mik a lehetőségei?

Mennyire lesz szép az eredmény, Magyarországon nincs "clamp" és ha szabják varrják akkor minden apró hiba nagy lesz mire megnő a gyerek

A rendes ember a gyerekét csak jobban félti mint saját magát.

Nem veszélyes ezért altatást kockáztatni? Vagy csinalnak ilyet helyi érzéstelenítéssel?

És mit és mikor mondasz el neki, hogy mi történt és miért más mint a többiek?

GKM

2021-10-20 12:48:19

Szóval uraim, mi a helyzet? Ha megérkezik a fiú trónörökös, akkor ő is körül lesz metélve, mint az apja? Beszéltetek ilyesmiről a párotokkal? Mennyire fontos, hogy úgy nézzen ki lent, mint az apja? Mit fog szólni a rokonság?