T. János

Beavatkozás: körülmetélés / orvosi ok
Időpont: 2007-07-13 - 34 évesen
Orvos: állami

Alapadatok

T. János
körülmetélés
orvosi ok
2007-07-13
34
állami
érvényes, folyamatban lévő

Szöveges beszámoló


34 évesen estem át a körülmetélésen, alapvetően szűkület és rövid fék miatt, ami már régebben megvolt (rövid fék) de a meglévő cukorbetegség miatt a szűkület is még jobban előjött.
Egy TV műsorban hallottam a körülmetélésről, egy „riportalany” (valami hippi művész) említette meg csak úgy mellékesen. Akkor kezdtem el utánanézni a neten, hogy mi is ez konkrétabban, és hogyan is lehet ezt elintézni. Családi háttérből fakadóan maga a körülmetélés, mint fogalom, ismerős volt, de ez csak elméletben volt ismerős (bibliai zsidó történelem).
A keresgélés közben volt néhány fórum, ahol segítséget kaptam azzal kapcsolatban, hogy mely egészségügyi terület is foglalkozik ezzel, illetve néhány részletesebb infót, az egész menetével kapcsolatban (thx András). Egészségügyi ismerőstől kértem segítséget, hogy ilyen problémával kit javasol a közelünkben lévő Debreceni Klinikán. Így jutottam el egy arab orvoshoz, akinél bejelentkeztem, egy gyors vizsgálat után az ő javaslata is a körülmetélés volt, és mivel alapvetően ezzel a szándékkal érkeztem, így hamar megvolt az eredmény. 3 hét múlva kiírt műtétre.
Néhány szó a műtétről:
Alapvetően nem sokkal volt rosszabb mint amire számítottam, mivel nálam kevésbé hatott a lidocain, a szokásos 5-6 injekció helyett kaptam 10-12-t. Az első pár, mint egy injekció enyhén fájt, de simán el lehetett viselni. A fék viszont kevésbé volt érzésteleníthető, az neccesebb volt, de túl lehetett élni. ?. A műtétet magát szinte nem éreztem, inkább kényelmetlen volt, mintsem fájdalmas, illetve néhol fájt (amikor a vérzést csillapították, meg 1-1 varrás azért „érezhető volt”, de nem úgy mintha érzéstelenítés nélkül csinálták volna.
A műtét után jól jött volna egy kis fájdalomcsillapító, mert utána míg haza nem értem elég gáz volt: elmúlt az érzéstelenítő hatása, de ez lehet egyéni is, mert elmondások alapján nem mindenkinél egyformán volt a műtét után az érzés.
Néhány jó tanács, ami nekem is jól jött volna, de végül is kitapasztaltam:
- A műtétre sajnos farmerben és ingben mentem, aki megy az szűk alsónadrág (ami egy helyben tartja a szerszámot, a kötés sem mozdul el) és laza nadrág (rövidnadrág, évszak szerint, vagy tréning) és póló. Minél egyszerűbb legyen, sokkal kényelmesebb.
- Ha valaki tudja, hogy érzékenyebb az ilyen tortúrára, az műtét után nyugodtan vegyen be fájdalomcsillapítót. Nekem jól jött volna ?.
- A doki sebhintőporozást és kamillázást javasolt, ami végül is teljesen helytálló és OK, de mivel abban az időszakban éppen 4-5 unokatestvérem családjában is babák születtek, és köztük van egészségügyi dolgozó is, ők javasoltak egy Betadin nevezetű kenőcsöt, ami egy jódos sebfertőtlenítő. Ez nagyon jó volt arra, hogy puhán tartotta a sebet, nem ragadt bele a kötés, a varratok sem száradtak ki, ezért nem feszültek és nem szúrtak. Én ezt kb a 6-7. napon kezdtem el alkalmazni, de nagyon sokat segített.


- Érdemes minél hamarabb szűk alsóban de mozogni, mert gyorsabban hozzászokik az ember. Ahogy látom ez is alkattól, érzékenységtől függ, hogy ki mikor indul neki.
A műtét után én 1 hétig szabin voltam,

nekem kellett is. Érdemes úgy intézni, hogy ha szükséges, akkor ne legyen gond 1 hét kihagyás.
Utána már mentem dolgozni, ami néha kényelmetlen volt, de igazából csak addig, amíg a varrásokat ki nem szedtem. Mihelyst a varrásoktól sikerült megszabadulni (2 hét vége felé, 3 hét elején), akkor mind kényelemben, mind komfortérzetben sokat javult a helyzet. Kb 10-12 varrás volt.
10 nappal a műtét után kellett visszamenni kontrollra. Ahol túl sok minden nem történt, meglesték a szerszámot, és utamra bocsátottak.
A műtét után a szerszám eléggé le van strapálva, kb úgy néz ki, mintha egy „ló rúgta volna meg” (nah jó annyira közel sem), kék-zöld-lila, és fel volt az egyik oldalon duzzadva rendesen (ahova a több érzéstelenítőt kaptam). Eleinte úgy tűnt, mintha féloldalasan vágta volna a doki, de a duzzanat is kb 1-1,5 hét alatt lelohadt (jegeltem), illetve amolyan kisebb nagyobb vérömlenyek is voltak, de ezek is szépen szívódnak felfelé, és mára már szép körkörösnek látszik a vágás. Azaz egyforma. Mivel nekem a fék is rövid volt, azt is műtötték, az még mindig érzékenyebb, de gondolom majd ez is hozzászokik a „szabadsághoz”. A makk hamar megszokta a szabadságot, és ma már fel sem tűnik. Mindamellett, hogy nem gond és érzékeny a szabadon való mozgás, „akcióban” tökéletesen működik, és megfelelően érzékeny.Így utólagosan egyáltalán nem bántam meg, sőt.
Ha valakinek orvosi oka van, az ne sokat halogassa, hanem válasszon egy olyan időszakot/évszakot, amikor nem számít az esetleges 1 hetes kiesés a munkából, meg a pár hetes kiesés a szexből , és csináltassa meg mielőbb.
Aki csak esztétikai dolog miatt csináltatja, annak nem tudok tanácsot adni, ez mindenkinek szíve joga.

János

Beszámolóhoz feltöltött kép

Beszámolóhoz beküldött hozzászólások

Kedves Látogató!

A weboldalunkon kizárólag regisztrált tagok szólhatnak hozzá az adott beszámolóhoz.