Sz. Emil

Beavatkozás: körülmetélés / orvosi ok
Időpont: 2007-09-01 - 25 évesen
Orvos: dr. Fekete Ferenc (Budapest) magán

Alapadatok

Sz. Emil
körülmetélés
orvosi ok
2007-09-01
25
dr. Fekete Ferenc (Budapest) magán
érvényes, folyamatban lévő

Szöveges beszámoló

Előzmények

25 éves koromban, 2007. szeptember 1-n, végeztettem el a teljes körülmetélést. Nem igazán tudom eldönteni, hogy szűkületem volt-e: egy picit rövid volt a kantár, egy pici szűkületem is volt, és meg is akartam csináltatni. Elég későn határoztam el magam, hogy megcsináltatom, de jobb későn, mint soha.


Az ötlet sehonnan nem jött, talán valami isteni sugallat -  mert nincs egy ismerősöm se, aki körül lenne metélve. Ezért is kerestem valami honlapot fél órával a műtét után, miután hazaértem - és találtam rá az oldalra. Talán ahhoz lehetne hasonlítani az egész dolgot, mint hogy ha rád csörögnének a haverok, hogy elmenjetek egy sörre valahova. Hallottam hogy tisztább, jobb, és mivel nem volt akkor barátnőm, gondoltam, tökmindegy, úgyis csak pisilésre használom

Orvosi vizsgálat

A műtétet dr. Fekete Ferenc csinálta, akiről olvastam, hogy az orvosnak feltett kérdésekre válaszol a honlapon. Nagyon készséges és rendes volt végig. Ez segített abban, hogy a megbeszéléstől kezdve sem izgultam. Csak a műtőasztalra való felfekvéskor kezdtem el egy kicsit, de gondolom ez érthető.

Műtét leírása

Amint az érzéstelenítő hatása elszállt, elég fájdalmas volt, de nem annyira hogy fájdalomcsillapító nélkül ne bírjam ki.
Mindenesetre, biztos, ami biztos, nem akartam kivárni, hogy a fájdalom fokozódik-e még, ezért egy Cataflam-ot vettem be.
Igazából ezután egész nap, semmi bajom nem volt. A WC sem volt különösebb megpróbáltatás. Egyébként ajánlatos alvással, olvasással, filmezéssel, vagy hasonló mozgásigényű tevékenységgel elütni az időt. Furcsállottam, hogy az alvással sem volt semmi gond, bár néhányszor felébredtem apróbb fájdalmakra.

Első nap (2007.09.02.):
A honlapot végigbújtam, sok hasznos tanácsot találtam!
Azt az egyet nem tudom, amit elfelejtettem megkérdezni, hogy a Betadinos oldatot desztillált vagy sima csapvízzel hígítsam fel. A használati utasításon sincs semmi.
Egyébként az a furcsa, hogy nem igazán fáj. Tegnap a műtét után még bevettem fájdalomcsillapítót, de ma csak enyhe fájdalmat érzek, mintha megvágtam volna magam, de semmi különös. Annyi, hogy hirtelen mozdulattal nem tudok felállni, letérdelni. Simán tudtam aludni is, nem is ébredtem fel pedig pocsék alvó vagyok. Idáig pompásan alakul a dolog!
Kíváncsi vagyok, hogy a kötés első levételekor mi lesz. Megnéztem a műtét utáni képeket is - hát bevallom őszintén egytől-egyig, mind elég rémisztően néz ki, de sebaj, csak a végén legyen jó.
Hogy nekem honnan jött az egész? Egyrészt közrejátszott a fék probléma is, és nekem jobban tetszett körülmetélve, valamint ahogy a reklámban is áll "tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés". Régebben volt egy enyhe gombás fertőzésem is, és nem szeretnék többet.

Második nap (2007.09.03.) - kötéscsere:
Már fájdalomcsillapítókat sem szedek, nincs rá szükség. Egyáltalán nem fáj. A hirtelen mozdulatokat természetesen még kerülni kell, egy kicsit még fáj ha lehajolok, térdelek. A fürdés egy kicsit körülményes, de megoldható.
Ma kellett lecserélni a kötést. Ajánlatos előkészíteni hígított Betadint, mert a géz beleszáradhat a sebbe. Hát nem volt szép látvány, de egyáltalán nem volt szörnyű. Szerencsére nem volt vérzés sem, a doki tényleg szép munkát végzett.
Elsétáltam a boltig is, ami még csak lassan megy, de a műtét napjához képest már sokkal jobb.

Negyedik nap (2007.09.05.):
Eddig minden ok volt, nap közben már egyáltalán nincs semmi gond, egyedül reggel, amikor leveszem a kötést. A mai sokkal jobban fájt, mint eddig, nem tudom hogy miért. Talán, mert a seb kezd száradni, és a varratok nem annyira rugalmasak?
Ma lesz az első ellenőrzés a dokinál, remélem, nem egy hirtelen mozdulattal akarja majd levenni a kötést. Ha meg akarja majd nézni, majd megkérem, hogy én vehessem le. Max vár 1 percet.
Még mindig kb. ugyanolyan, mint volt eddig is és kicsit be van dagadva. Ha a doki megnézte, többet tudok mondani.

Ötödik-hatodik nap (2007.09.06-7.):
Fekete dr. azt mondta, hogy lassan elhagyhatom a kötözést is, de én még azért egy ideig cserélni fogom, mert attól azért még jobban fáj, hogy szabadon hagyjam. Zuhanyozni is lehet lassan, szépen gyógyul.
Kíváncsi vagyok, hogy másnak mikor estek ki a varratok? 1 hét után? Mi történik ha tovább benn maradnak, és mi van ha előbb potyognak ki? A másik dolog, hogy nekem még mindig hiperérzékeny a makkom. Ez ellen gondolom, nem sok mindent lehet tenni, majd megszokom. Csak eléggé kellemetlen...

Két hét után:
A varratok lassan kipotyognak, egyébként semmi gondom nincs. Kissé kellemetlen érzés, mert még érzékeny, de minden nap jobb.
Egyáltalán nem bántam meg, és teljességében elviselhető az egész. Ha visszagondolok sokkal rosszabbra számítottam.

Három hét után (2007.09.26):
Hát még nem, mert még mindig megvannak a sebek, Fekete dr. is azt ajánlotta, hogy hétvégéig még várjak, de már "éget a vágy" hogy úgy mondjam. Ráadásul hétvégén lesz egy jó buli is, ahova egy kiszemelt leányzóval fogok menni. Nem sértődnék meg, ha véleményt alkotna.


Egy hónap után:
Lassan már nem emlékszem, hogy milyen volt a műtét előtt. Ha tudom, hogy ez ilyen, akkor is megcsináltatnám, ha semmi problémám nem lett volna.

Az általános tudnivalókat nem említem, azt mindenhol el lehet érni, az orvos is elmondja.
Mindezek mellett:
- nekem nagyon bevált a rugalmas, elasztikus kötszer, amit használtam (bár nehéz beszerezni, én nem is találtam sehol), bármelyik másikkal rengeteg gondom volt az elején. Amit én használtam: Elastomull Haft
- a korai időszakban kötéscsere előtt azért érdemes valamilyen fájdalomcsillapítót bevenni, nehogy azért ne kössük be elég jól, mert fáj. Ha leesik az még annyira sem lesz kellemes (velem egyszer előfordult)
- első két hét érdemes oldalfekvésben aludni, esetleg háton.
*
Megadhatom az email címemet, nem szégyenlem, hogy körül vagyok metélve  Egyébként nekem jobban tetszik így, tovább bírom mivel nem annyira érzékeny, úgyhogy csak jót tudok mondani az egészről.
Emil

Beszámolóhoz feltöltött kép

Beszámolóhoz beküldött hozzászólások

Kedves Látogató!

A weboldalunkon kizárólag regisztrált tagok szólhatnak hozzá az adott beszámolóhoz.