Márk_

Beavatkozás: fitymafék műtét / orvosi ok
Időpont: 2020-07-08 - 33 évesen
Orvos: dr. Fekete Ferenc (Budapest) magán

Alapadatok

Márk_
fitymafék műtét
orvosi ok
2020-07-08
33
dr. Fekete Ferenc (Budapest) magán
érvényes, folyamatban lévő

Szöveges beszámoló

Előzmények

Hosszabb ideje fennálló relatív szűkületem és mint kiderült, rövid fitymafékem volt. Állítólag már gyerekkoromban is oda kellett erre figyelnem (nem emlékszem rá), de sem akkor, sem pedig később nem igényelt orvosi beavatkozást, nagyjából megtanultam ezzel együtt élni. A hétköznapokban nem kimondottan okozott problémát, néha-néha begyulladt, viszont az utóbbi időszakban szexuális téren már kellemetlenségekkel járt amikor egy ponton túl húzódott a fityma, így elhatároztam, hogy akármennyire is komfortzónán kívüli ezzel foglalkoznom muszáj erre megoldást keresnem.

Orvosi vizsgálat

Miután az elhatározás megszületett, felkerestem az egyik budapesti kórház urológiai szakrendelését, mivel ez a kórház szerződéses viszonyban áll a munkahelyemmel, így soron kívül kaptam vizsgálati időpontot, ahol „fitymatúltengést” állapítottak meg, majd laborvizsgálatok és UH vizsgálatot követően előjegyeztek egy másfél hónappal későbbi műtétre. A műtétet nem nagyon tudtam elképzelni az elmondásuk alapján. Egyfajta részleges metélésről volt szó, marad is fityma meg nem is, lesznek varratok, egy hétig jobb lenne ha majd otthon maradnék, négy hétig semmi sport, stb. a szexet már meg se mertem kérdezni. A két engem vizsgáló orvosra egy rossz szavam nem lehet, de a kórház állapotát és az urológiai osztály vezető főorvosa és egy beteg közötti lekezelő és kioktató dialógust végighallgatva hamar megfogalmazódott bennem, hogy bármilyen beavatkozásra is lesz szükség azt nem itt fogom elvégeztetni. Minden esetre a vizsgálatok elvégzésére tökéletes volt, így egy laborral és a felállított diagnózissal felkerestem egy belvárosi magánorvosi rendelőt, amit a google dobott ki a célirányos keresésemre.

Oda viszonylag hamar kaptam időpontot, pár nap után fogadott az engem vizsgáló orvos és megállapította, hogy relatív phimosis és rövid fék problémám van, amit a fék átvágásával és teljes metéléssel javasol megoldani, majd időpontot egyeztettünk egy három héttel későbbi időpontra. Az orvos és a magánegészségügyi intézmény nevét szándékosan nem teszem közzé, nem tapasztaltam velük tulajdonképpen semmi negatívat, tudtam a netes leírásból, hogy költséges lesz, de igazából a vizsgálat után nem éreztem azt, hogy megnyugtató lenne ha rájuk bíznám magam, valamiért nem oszlatták el a bennem lévő kételyeket, de ezért nem hibáztatom őket sem, tájékozatlan voltam még és nyűgként is éltem meg az egész vizsgálatot.

Mivel a vizsgálatok a köz- és a magánegészségügyi intézményben azonos héten történtek, így hétvégén is ezen gondolkoztam. Nagyon járatlan voltam a témában és a két negatív friss  vizsgálati tapasztalat után kavarogtak a fejemben a gondolatok, így elkezdtem ráfókuszálni a problémámra az interneten. Ekkor akadtam rá erre az oldalra, amit már első benyomásra is profinak és hiánypótlónak gondoltam. Nem igazán beszéltem erről a problémáról senkinek, a barátaimmal sem igazán osztottam meg, korábban párkapcsolatban nem volt igazán észrevehető, meg egyébként is nem szívesen beszéltem volna erről ismerősökkel, szülőkkel, barátokkal, barátnőkkel. Itt pedig orvosi ajánlások, beszámolók és csupa hasznos infók vártak. Nagyon hálás vagyok az oldal üzemeltetőinek, Andrisnak, aki segítő hozzáállást tanúsított és kiemeleten Szabinak, akit napi szinten bombáztam a tájékozatlanságomból fakadó kérdéseimmel, ő pedig fáradhatatlanul megválaszolta azokat és biztatott a megoldás felé vezető úton. Köszönöm Szabi! ????

Az oldalnak és az itteni ajánlásoknak köszönhetően végül e-mailben felkerestem dr. Fekete Ferencet is, úgy láttam, hogy a legtöbb tapasztalat vele kapcsolatban született, így gondoltam két műtéti előjegyzéssel a zsebemben nem sok veszíteni valóm van, ha leírom neki is a problémámat és érdeklődöm a javaslatairól. A Doktor Úr a vasárnap délután küldött e-mailemre pár órán belül válaszolt is és tekintve, hogy harmadik vizsgálati időpontot már fölöslegesnek tartottam, a levelezésünk eredményeként egyből műtétre jelentkeztem hozzá. Ő adta a legközelebbi időpontot, így gondoltam nincs vesztenivalóm, még ott is mondhatok nemet.

Egyébként a Doktor Úr minden levelét azzal zárta, hogy ha van még kérdésem, akkor azt nyugodtan tegyem fel. Számomra ez is nagyon pozitív volt.

Műtét napja

A műtét napja nekem tulajdonképpen Fekete doktorral a fentiekben írtak szerint tulajdonképpen az első személyes találkozás, az első vizsgálat napja is volt egyben. Ideges voltam, nem tudtam mi vár rám pontosan, de megérkezve hozzá egy nagyon kedves recepciós hölgy volt, a környezet és a miliő nagyon megnyugtató, rövid várakozás után pedig szólított is a Doktor Úr.

Műtét leírása

Biztosan a doktor is látta, hogy izgulok, így oldotta a feszültséget, agyon alaposan átbeszéltük a problémámat és mivel én egészségügyi okból kerültem oda és nem saját elhatározásból, így a magam részéről elég bizonytalan voltam abban, hogy jó lesz-e nekem körülmetélve. Bár úgy érkeztem oda, hogy valószínűleg ez lesz, hát akkor ez lesz, túl kell esni most már rajta, majd az orvos eldönti. Nem voltak túl nagy illuzióim főleg, hogy a másik két helyen is a metélést ajánlották.

Fekete doktor viszont az aggályaimat gyorsan felismerve a kérdéses terület vizsgálatát követően megállapította, hogy nálam valószínűleg a problémát már a fék átvágása is megoldaná és ez mégsem akkora „nagy döntés” mint a TKM. Ha pedig továbbra is tapasztalok problémát, akkor úgyis kapcsolatban maradunk és az a lehetőség még továbbra is adott lesz a jövőben. Így már viszonylag nyugodtan és könnyebben léptem át a műtőbe, ahol kellemesen elbeszélgettünk a műtét közben, persze folyamatos tájékoztatás mellett, hogy most éppen mi történik, vagy mi fog következni. Nem mondanám sem túl kellemesnek, sem túl kellemetlennek. Az injekciót éreztem és utána sem volt teljesen érzéketlen az egész, de azért simán kibírható, nem rosszabb egy átlag fogorvosi beavatkozásnál. Szóval ez senkit ne tartson vissza. A műtét nagyon gyorsan ment, nyilván nem egy TKM-ről beszélünk, aztán gatya fel és ki a váróba egy 15 perces pihenésre. Utána vissza a vizsgálóba, együtt szemügyre vettük az eredményt, megállapítottuk, hogy nem vérzik és ez így rendben is van, kicsit varras, de az normális, tájékoztatás, hogy hogyan kell tisztálkodnom és kezelnem. Már ma zuhanyozhatok, holnaptól hátra is húzhatom és utána le kell betadinoznom, péntektől pedig még Neugranormonnal kell kiegészítenem a kezelést. Sportolni egy hétig szexelni 2-3 hétig nem lehet. Ha bármi gond van megnyugtatott, hogy bármikor hívhatom és arról is tájékoztatott, ha esetleg nem érném el és nagy a baj, akkor én helyileg melyik sürgősségihez tartozom, de azt is hozzátette, hogy olyan vérzés amit magam nem tudnék elállítani 15 percen belül nem nagyon szokott lenni, de fő az óvatosság, majd fizetés és távozás.

 

Lábadozás

Semmi kellemetlent nem éreztem a műtét után és bár nem kocsival érkeztem - mert nem tudtam, hogy utána képes leszek-e vezetni - mégis még körbebkvztam Budapestet, mert akkor már leadtam a számlát rögtön az egészségpénztárban is. Majd hazaérve éreztem, hogy kellene pisilnem, kíváncsi voltam, hogy mi vár, pisilni könnyen tudtam, de utána fene tudja miért volt egy kisebb merevedésem amit próbáltam magzatpózzal orvosolni, ez nagyjából bejött (itt olvastam korábban :) ). Ennek következtében picit vérzett, de annyira mondjuk nem, hogy átütött volna az alsónadrágon (bekötözve nem voltam a műtét után, és nem is kell a jövőben sem kötöznöm, teljesen szabadon van). Próbálok óvatosan bánni vele, holnaptól magamnak kell kezelnem, remélem egy reggeli merevedéskor nem vérzek majd el. ???? Fájdalomról és extra kellemetlenségekről nem tudok beszámolni, nyilván az, hogy ez hogy gyógyul és hozza-e a várt eredményt hetek múlva derül ki, de számot adok majd róla.

Minden esetre egyáltalán nem volt rossz tapasztalat, sőt a körülmények miatt még valamellyest pozitívnak is mondanám. Annyit mindenképpen bánok, hogy nem kerestem már a megoldást jóval előbb. Azt hittem, hogy 33 évesen ilyen problémája rajtam kívül biztos nincs senkinek a világon. Ehhez képest a műtőben előttem kb 5-10 évvel fiatalabb sráccal, utánam pedig egy 5-10 évvel idősebb sráccal váltottuk egymást, szóval akiben még ilyen aggályok lennének mint bennem voltak azokat remélem most sikerült valamellyest eloszlatnom. Attól, hogy nem beszédtéma nem azt jelenti, hogy másnak nincs ugyanilyen, vagy hasonló gondja. Hajrá!

 

Beszámolóhoz feltöltött kép

Beszámolóhoz beküldött hozzászólások

Kedves Látogató!

A weboldalunkon kizárólag regisztrált tagok szólhatnak hozzá az adott beszámolóhoz.


Név: yokmok
Időpont: 2022-08-05 17:30:58

Szia, erdeklodom h melyik maganorvosi rendeloben vegeztek a beavatkozast? En is elotte allok... elore is koszi a segitseget! 

Név: Fefe_
Időpont: 2020-07-15 16:11:24

Kedves Márk! Képet nem teszel fel? nagyon érdekes lenne, hogy milyen lett

A beszámoló tulajdonosának hozzászólása:
Időpont: 2020-07-18 17:28:53

Kedves Fefe!

Egyelőre ezen még nem gondolkoztam és még tart a gyógyulási folyamat Betadineal és Neugranormonnal, szóval lehet, hogy nem is lenne túl esztétikus.

Hasonló műtét előtt állsz?