M. Ábel

Beavatkozás: körülmetélés / vallási ok
Időpont: 2010-04-01 - 0 évesen
Orvos: állami

Alapadatok

M. Ábel
körülmetélés
vallási ok
2010-04-01
0
állami
érvényes, folyamatban lévő

Szöveges beszámoló

M. Ábel (félévesen), 2010. április 1.-n, a nigériai apuka miatt

 

A férjem nigériai. Mivel náluk ősi hagyomány a fiúgyermekek körülmetéltetése, így ragaszkodott hozzá, hogy a mi fiunk is essen át ezen a műtéten. A családom nem-igen pártolta az ötletet, és azt mondták felesleges szenvedéseknek, és későbbi megaláztatásoknak tenném csak ki ezzel a kis Ábelt. Aztán több helyen utána kérdezősködtem a dolognak, és végül saját magamat is sikerült meggyőznöm arról, hogy sok szempontból a fiam előnyét fogja szolgálni a metéltség. Kicsit bánom, hogy halasztgattuk a dolgot, és nem 8 naposan csináltattuk meg, mert utána már csak altatásban végezhető el a műtét. Így utólag azt gondolom: minél előbb, annál jobb. Végül, mire fiunk 6 hónapos lett, az 1-es számú gyermekklinikán Verebélyi professzor úr végezte a körülmetélést (beutalóra volt szükség a háziorvostól).

Reggel 8-ra éhgyomorra rendeltek be minket, így éjjel 3-kor szoptathattam meg utoljára Ábelt, és reggel 6-kor még kaphatott egy kis vizet. Rettegtem, hogy üvölteni fog az éhségtől, én pedig nem fogom tudni megnyugtatni, de szerencsére meglepően jól viselkedett. Pedig végül a műtétre csak reggel 10-kor került sor, mert 2 órába tellett, mire elhelyeztek minket a kórteremben, kikérdezett bennünket az altatóorvos, és megvizsgálták a fiunkat.

Mielőtt levitték volna a műtőbe, kapott egy altató kúpot, amitől elbódult, és már csukott szemmel tolták be a doktorúrhoz. Maga a műtét kb. 10-15 perces volt, aztán visszatolták a kórterembe. A kezében volt egy kanül, amibe ébredéskor beadtak neki egy adag fájdalomcsillapítót, így nem szenvedett, és miután kialudta az altatót, meg a műtéti fáradalmakat, jókedvű volt, és nem sírt. Még kb. 6 órán át benntartottak minket megfigyelésen, így kb. 15:30-kor mehettünk haza azzal, hogy Ábelt 3 napig nem szabad megfürdetni, pelenkázáskor Betadinnal átitatott gézlapot kell cserélni a fütyijén, és 1 hét múlva kell mennünk kontrolra.

Azt mondták a műtét napján, és másnap előfordulhat, hogy lesznek fájdalmai, és hogy akkor adjunk neki fájdalomcsillapítót, de szerencsére jókedvű volt, nem sírt, és éjszaka is aludt rendesen.

Harmadnap kezdett csak el sírni, minden alkalommal, amikor gézlapot cseréltem rajta. A géz állandóan beleragadt a sebébe, és felszakította azt. Aztán András (www.körülmetélés.hu honlap szerkesztő) tanácsára langyos kamillás, később sima vízzel próbáltam leáztatni a kötést, hogy ne sértse fel folyton a bőrét. Utólag a kontrolon mondta a doktor úr, hogy betadinos krémet kellett volna kennem a géz alá, hogy ne ragadjon bele a sebbe. A teljes gyógyulás kb. 1 hetet vett igénybe.

Nagyon örülök, hogy túl vagyunk rajta, és remélem Ábel egyszer még hálás lesz nekünk, amiért körülmetéltettük, és soha nem fog neheztelni ránk emiatt.

Luca

Beszámolóhoz feltöltött kép

Beszámolóhoz beküldött hozzászólások

Kedves Látogató!

A weboldalunkon kizárólag regisztrált tagok szólhatnak hozzá az adott beszámolóhoz.