K. Máté

Beavatkozás: körülmetélés / orvosi ok
Időpont: 2009-10-21 - 25 évesen
Orvos: állami

Alapadatok

K. Máté
körülmetélés
orvosi ok
2009-10-21
25
állami
érvényes, folyamatban lévő

Szöveges beszámoló

Máténak hívnak, 25 éves vagyok és 2009. október 21-én metéltek körül fitymaszűkület miatt.

Nálam ez az egész dolog úgy kezdődött, hogy merevedéskor a fitymámat csak nehezen tudtam lehúzni, de alap állapotban nem volt semmi baj. Ekkor még nem is igazán foglalkoztam a dologgal. Ezután kb. 4 hónap múlva egyik pillanatról a másikra azt vettem észre, hogy már alapjáraton is nehézséget okoz a bőr hátrahúzása. Na ekkor kicsit megijedtem, s utánanéztem az interneten a dolognak. Rögtön megvilágosodtam, hogy bizony nekem fitymaszűkületem van. Azt rögtön tudtam, hogy urológushoz csak magánrendelésbe megyek. Persze a kórházban előtte egy ismerős sebésszel beszéltem, aki mondta, hogy az általam kiválasztott doki nagyon jó orvos, szépen műt. Azt is mondta, hogy ez egy rutinműtét, amit egy kezdő dokinak is el kell tudni végezni. Ő is megcsinálta volna, csak mivel ő sebész ez tilos. Aztán felkerestem az ajánlott urológust, aki 10 másodperc alatt megállapította, hogy ez bizony fitymaszűkület. Egyből kérdezte, hogy cukorbeteg vagyok-e, mert ez lehet az első tünete. Mondtam, hogy nem, mert 2 hete mérettem a cukorszintem és átlagos volt. Még annyit kérdezett, hogy mikor akarom megcsináltatni. Mondtam, hogy várjunk decemberig, mert addig még szakmai gyakorlatom van a suliban és nem nagyon akartam hiányozni. Ez történt szeptember 29-én. Mondta, hogy rendben, keressem, amikor rászántam magam. Na 3 nap múlva fürdés közben már rettentő nehezen tudtam hátrahúzni a bőrt, és amikor visszahúztam láttam hogy kirepedezett, be van gyulladva. Ha valami hozzáért, fájt. Nem is beszélve a pisilésről, ami úgy csípte még utána 5 perccel is hogy majd beszartam. Visszamentem a dokihoz, október 6-án és mondta, hogy két hét múlva menjek be a kórházba reggel 8-ra és megcsinálja. Majd elmagyarázott mindent, mi hogy fog zajlani, de akkor már nem tudott újdonságot mondani. Hála a körülmetélés honlapnak és a sok fórumolvasásnak. Írt beutalót vérvételre, vizelettesztre és EKG-ra. Ezeket a műtét előtt pár nappal csináltattam meg.

Aztán két hét múlva reggel 8-ra bementem az urológiára. Jött a doki, behívott egy rendelőbe és tájékoztatott hogy 3 tervezett műtét van előttem, amiket altatásban végeznek. Ezek előrébbvalók az enyémnél. Kérdeztem, mikor jöjjek vissza, a válasz 11 óra volt. Ez meg is történt. Megint jött a doki, odavitt egy nővérhez és elment. Kitöltettek velem egy csomó papírt, pl. hogy nincs e gyógyszerallergiám. Majd bevittek egy üres kétágyas szobába és adtak egy hálóingszerűséget, amit elől kellett begombolni. Felvettem és az ajtó előtt toporogtam, hogy mikor visznek. Hát erre délután kettőig kellett várnom. Jött egy velem egykorú műtőssrác és felkísért a műtőbe. A lábamra tettek zacskót, mint a vírusos filmekben. A műtőben rohadt hideg volt. Felfeküdtem az asztalra, mire jött egy szintén velem egykorú csaj és a fejem elé tettek egy ruhát, hogy ne lássak semmit. Majd felhajtották a hálóinget a köldökömig, és bele tették a kezemet. Valószínűleg azért, hogy ne tudjak esetleg odakapni. Ezután hideg vízzel lemosdattak, majd Betadinos oldattal bekentek a térdemig, majd leszíjazták a lábaimat. Jött a doki és egy asszisztens csaj. Beadta az első érzéstelenítőt. Annyira fájt, mint általános iskolában egy kötelező oltás. A másodikat és a harmadikat szinte nem is éreztem. Aztán a negyediknél majd kicsordultak a könnyeim. Az ötödiknél és hatodiknál megint csak semmi. Szerintem egy tűvel ezután elkezdte böködni, hogy fáj-e. De nem éreztem semmit, csak egy helyen. Na oda ment még egy injekció. 15 perc után kérdezte a doki, hogy nem e érzek még fájdalmat. Én azt se tudtam, hogy már elkezdték a dolgot, mivel semmit sem éreztem. Maximum annyit, hogy néha a medencecsontomra támaszkodott. Erre ő mondta, hogy azonnal készen vagyunk. Ennek örültem nagyon. Végzett, majd mondta, hogy menjek vissza a szobába, és 2-3 óra múlva megnézi, nincs e nagyobb vérzés. Amint visszaértem a szobába elkezdett egyre jobban fájni, de hála istennek, 1 óra múlva megszűnt és azóta se jött vissza. Jött a doki, megnézte és közölte, hogy mehetek haza. Még annyit hozzátett, ha nem tudok pisilni, akkor lazítsak a kötésen, mert akkor valószínűleg szoros lett. Persze meg is mutatta, hogy csináljam.

A pisilés sikerült, de az éjszaka nem volt egyszerű. Háromszor-négyszer felébredtem merevedés miatt. Ilyenkor elmentem pisilni, ez segített. Ez az első 5-6 napban volt csak jellemző, szerencsére. Másnap visszamentem hozzá. Kicserélte a kötést és mondta, hogy 2 nap múlva tegyem meg ezt én is otthon. Majd ezután 3 nappal menjek vissza megint. Az otthoni kötéscserénél láttam először. Duzzadt volt és kék, zöld. Mindenhonnan fonalak lógtak ki. Ezután 3 nappal visszamentem a dokihoz, azt mondta, hogy nagyon szép és jobb lesz mint újkorában. Átkötözte, majd közölte, hogy a kötés még kb. 10 napig maradjon rajta, hogy a gatya ne dörzsölje a varratokat. Kérdeztem kamilláról, meg Neogranormonról, de azt mondta, ne borogassam és kenegessem semmivel, csak a kötözéseknél Betadinnal. A varratok kiesését a 10-12. napra saccolta. A makkom ekkor még nagyon érzékeny volt, ezért vettem szoros alsógatyákat, amikben végre tudtam úgy járni, mint egy normális ember és nem, mint egy rokkantnyugdíjas. A második hét után az érzékenysége sokat mérséklődött. Kötözgettem, meg Betadinos oldattal locsolgattam. Aztán a kötözést is elhagytam. Minden szép és jó volt, csak a varratok nem akartak kiesni. Csak a 18. és a 20. napon esett ki egy-egy varrat. Ezért felhívtam a dokit, aki azt tanácsolta, hogy várjak még egy hetet, és ha akkor sem esnek ki, akkor ő megoldja. Na ez történt tegnap. Nekem még 10 darab volt benne. Az egész nem tartott tovább egy percnél, de a rettenetesen fájt. Azt hittem, hogy vérezni fog, de egy csepp sem volt. Most itt tartok. A varratok nélkül sokkal szebben fest és szerintem gyorsabban is fog tovább gyógyulni.

Összességében elmondhatom, hogy az első 1-2 hét vacak, utána már el lehet viselni. Nekem a legrosszabb az érzékenység volt, a többi elhanyagolható kellemetlenség. Működését még nem mertem kipróbálni sem a barátnőmmel, sem manuálisan. Ennek oka a varratok eddigi bent léte és az volt, hogy alul egy helyen csak pár napja forrt össze rendesen.

Kibírható ez az egész, de azért, ha nem lett volna muszáj, akkor biztos nem csináltattam volna meg.

Máté

Beszámolóhoz feltöltött kép

Beszámolóhoz beküldött hozzászólások

Kedves Látogató!

A weboldalunkon kizárólag regisztrált tagok szólhatnak hozzá az adott beszámolóhoz.