László

Beavatkozás: körülmetélés / orvosi ok
Időpont: 2001 - 35 évesen
Orvos: állami

Alapadatok

László
körülmetélés
orvosi ok
2001
35
állami
érvényes, folyamatban lévő

Szöveges beszámoló

– Melyik évben születtél, és hány éves voltál, amikor körülmetéltek?

1966-ban születtem, és 35 éves voltam, amikor körülmetéltek, 2001-ben.

– Miért metéltek körül: orvosi vagy netán vallási okból, vagy te magad határoztad el, az előbbi okok nélkül?

Orvosi okból. Apró vízzel telt hólyag volt rajta mindig, de csak egy, általában 5-6 havonta a víz magától kiürült belőle (kipukkadt?) majd lassan újra megtelt, sose zavart. Azonban az utóbbi fél év során hirtelen 2 hetente kezdett megtelni és kiürülni, majd egy csapásra nagyon megszaporodtak a kisebb hólyagok; szerencsére csak a fitymámon. Ekkor mentem el 3 különböző orvoshoz, hogy mi ez és mit tegyek. Egyértelműen azt mondták, hogy a körülmetélés véglegesen megoldja a problémát, de azért azt is el kell mondanom, hogy mindenféle lézeres kezelést is javasoltak, ami ugye több alkalom, több vizsgálat, több “műtét”….

– Mikor hallottál – olvastál először a körülmetélésről?

Azt hiszem általános iskolában, de nem nagyon foglalkoztam vele.

– Volt-e, van-e a családodban más körülmetélt: édesapád, bátyád vagy öcséd, más férfirokon?

Tudomásom szerint nem volt, nincs.

– Miért és hogyan határoztad el, hogy elvégezteted a körülmetélést, kihez fordultál?

Mint azt már korábban említettem a három orvosnál történt látogatás után; elolvastam mindent, amit csak találtam könyvben, orvosi szakkönyvben, Interneten.

– Megbeszélted-e a családban, vagy a barátaiddal, a barátnőddel a dolgot?

Nem, csak szóltam a feleségemnek, hogy megcsináltatom. Inkább féltett, de nem tartott vissza, mert látta, hogy engem igen zavar az új helyzet.

– Hogyan zajlott a körülmetélésed, milyen volt a gyógyulás?

Helyi érzéstelenítés mellett, ami sajnos még a vége előtt elkezdett elmúlni, szóval az utolsó 4 öltést már teljesen normálisan éreztem. Fájt. A betegszobába mikor visszavittek kérnem kellett érzéstelenítőt, mert nagyon fájt, de kb. 3 órával a műtét után már teljesen elmúlt a fájdalom, és azóta sem, fájt egyszer sem. A műtétet nem láttam, mert egy paraván mögött csinálták. Azonban azt el kell, mondjam, hogy az orvosnak a műtét előtt nyomatékosan elmondtam, hogy ha már meg kell csinálni, akkor legalább úgy csinálja, hogy a belső bőrből hagyjon meg a lehető legtöbbet, és csinálja szorosra (high & tight módszer). Nem így csinálta. A vágás kb. a makk alatt 1,5 cm-re van és a maradék bőr lehetne jóval szorosabb is. És a vágás nekem NEM egyenes. Valószínűsítem, hogy azért csinálta így mert részben a hólyagocskák miatt így KELLETT csinálja, részben pedig le se szarta, amit kértem, vagy egy kicsit ügyetlen volt.

– Mit szóltak a családban, a barátaid, a barátnőd, amikor megtudták, hogy elvégeztetted a körülmetélést?

Csak a feleségem tudja, és neki tetszik, meg van vele elégedve, azt mondja, hogy jobban érzi, amikor benne mozgok és ezért neki így jobb

– Hogy érzed magad azóta, elégedett vagy-e az eredménnyel?

Jól érzem magam, működik rendesen, de valószínűleg meg fogok kérdezni egy MÁSIK orvost, hogy ki tudná-e egyenesíteni a vágást miközben szűkebbre veszi a bőrt, mert nekem kb. két hét alatt teljesen beforrt a seb, úgyhogy nem tartom egy nagy műtétnek

– Mit gondolsz, helyes lenne-e, ha minden férfi körül lenne metélve?

Nem, csak az legyen körülmetélve, akinek valamilyen okból (orvosi, lelki, vallási,) szüksége van rá! Ha fiad lesz, elvégezteted-e a körülmetélését vagy az ő döntésére hagyod a dolgot? Csak úgy minden ok nélkül nem. Három fiam van, de lehetséges, hogy az egyiknek fitymaszűkülete van, úgyhogy neki, ha igazán szükséges lesz, akkor igen.

* * *

Laci – e-mail címéből azonosíthatóan – írt már az Index/HUSZ/A körülmetélésről c. fórumba is. Ime a hozzászólásai:

2001. december 28:

Hát nekem egy hete csinálták meg a műtétet, és bizony még elég csúful néz ki a fütyim. A varrás még itt-ott sebes, az egyik oldala meg van duzzadva, nagy része még véraláfutásos… láthatóan tömzsibb (rövid, vaskos) lett. Kérdezem a tapasztaltakat: elmúlnak ezek a dolgok? Mikorra?

2001. december 29:

Köszönöm a bíztatást. Várom, hogy múljanak a “hetek”.

2002. január 29:

Hát a kérdés, hogy “megérte-e” feltételezi, hogy nem feltétlenül kellett volna megcsinálni. Esetemben ez nem így van. Meg kellett csinálni, orvosilag indokolt okból, de nem szűkület miatt. Egyébként köszönöm érdeklődésedet, teljesen helyre állt a fütyim a műtét után. Visszanyerte régi hosszát, szinét, működőképességét, kb. mostanra. (6 hét). Fájni csak a műtét napján és a varratszedéskor fájt. Továbbá alá kell támasszam azokat a korábban elhangzott véleményeket, hogy a hölgyek “jobban érzik” a körülmetélt fütyit, mint a metéletlent. (Én nem kérdeztem, maguktól mondták, és közben vigyorogtak ! :)))

2002. június 28:

Fiúk, aki már ott tart, hogy fontolgatja, vagy fontolgattatják vele, az ne habozzon! Legyen bátor! A lányoknak inkább tetszik, mint furcsállnák. Olyanról még nem hallottam, hogy valakit ezért visszautasítottak volna, ellenben olyat már hallottam, hogy valakinek ultimátumot adtak, hogy csak akkor lehet szó bármiről, ha körülmetélteti magát! És ha már megcsináltatja, akkor kérjen rendes munkát, ami esztétikailag is szép (a neten található képek alapján lehet “szabásmintát” választani), persze ezért fizetni kell. Az én tapasztalatom alapján a műtét megéri, mert jobb a szex, a lányok is jobban szeretik, és még az önbizalmat, büszkeséget is növeli, mert olyat mert vállalni az illető(ha csak nem kényszer; ugyan bátorság akkor is kell hozzá!), amitől minden józan férfinak összeszorul a szive, csak ő legyőzte félelmét! Nekem 35 évesen csinálták meg, nem volt kényszer, de orvosilag indokolt, és egyáltalán nem bánom, hogy így alakult!

Beszámolóhoz feltöltött kép

Beszámolóhoz beküldött hozzászólások

Kedves Látogató!

A weboldalunkon kizárólag regisztrált tagok szólhatnak hozzá az adott beszámolóhoz.