K. Tamás

Beavatkozás: körülmetélés / orvosi ok
Időpont: 2007-04-05 - 20 évesen
Orvos: dr. Szatmári András (Miskolc) állami

Alapadatok

K. Tamás
körülmetélés
orvosi ok
2007-04-05
20
dr. Szatmári András (Miskolc) állami
érvényes, folyamatban lévő

Szöveges beszámoló

Hali! Akkor elmesélem a saját történetem.

Előzmények

Olyan 20 éves lehettem, amikor rájöttem, hogy baj van. Nem gyerekkori volt a dolog, hanem később alakult ki. Alaphelyzetben hátra tudtam húzni a bőrt, de amikor felállt, akkor már nem, s az utolsó időben meg már fájt is a merevedés! Tudtam, hogy ezt nem lehet ennyiben hagyni, ez nem az a fajta probléma, amit az idő megold. Felmentem netre, és kicsit elkezdtem kutakodni a témában. Így találtam rá Andrásra egy fórumon, felvettem msn-re, és ő segített meghozni a döntést, hogy ha menni kell, hát menni kell.

Itthon nem akartam szólni, nem kell a felesleges fontoskodás meg szülői dolgok. Egyik nap suli helyett bementem a háziorvosomhoz, ő megnézte, és adott beutalót a kórházba. (Ez a miskolci megyei kórház.) Másnap elmentem suli helyett a kórházba, ott is megnézték, és mondták, hogy igen, ebből műtét lesz. Ez hétfői nap volt, szerdára kaptam időpontot a műtétre. A bátyámnak is volt hasonló műtéte kisebb korában, szóval ő már gyerekkora óta körül van metélve, így nem volt ismeretlen a dolog, + néztem youtube-n ilyen 3D-s illusztráció videót .... Az a szemétláda bátyám, ahelyett, hogy megnyugtatott volna, nagy élvezettel ijesztgetett, hogy így fog fájni, meg úgy fog fájni!

Kedden este körbeborotváltam a cuccost, plusz megadtam magamnak, ami jár (azt mondták ez jó ötlet műtét előtt, hogy legalább egy kis ideig ne nagyon izgálkodj műtét után).

A műtét napja

Megérkeztem reggel, leadtam a papírom, hogy kisműtétre jelentkezek. Vártam kb. 30 perc és hat wc-zés után szóltak, hogy menjek be egy szobába, öltözzek le kisgatyáig, vegyem fel a köntöst, és gó fel a műtőbe  Felmentem, lefeküdtem az asztalra. Körém álltak páran. Azt hiszem, egy ápolónő, egy ápoló, meg az orvos, aki végezte a műtétet. (kb. 30 éves lehetett max. a figura, szóval kissé beszartam.) 

Kaptam három érzéstelenítő injekciót a szerszám tövébe. Majd fertőtlenítőt a kishaverra. Feküdtem, de el volt takarva előlem, hogy mit munkálkodnak, csak a fejüket láttam a bent lévőknek. Érezni nem igazán éreztem semmit. Ez meglepett. Esetleg 1-2 kisebb húzást, amit ne neveznék fájdalomnak, de még kellemetlennek sem. Műtét közben a sebész elejtett pár ilyen vicces mondatot az ápolónak, hogy “Túl sok a vér, hozz még tampont” satöbbi. Hát, mondom gecc, orvos humor  A műtét vége felé kezdett kimenni az érzéstelenítő hatása, és a varrás utolsó 1-2 másodpercét azért megéreztem. Nem volt jó, de tűrhető. Az egész ilyen 10-15 percet vett igénybe max. Amikor az orvos végzett, alaposan bebugyolálták a szerszámot gézbe, majd mondták, hogy öltözzek fel. A csinos ápolónő kedvesen felajánlotta, hogy majd ő tartja nekem, amíg öltözök. (utólag is köszi neki ...) Elindultam hát kifelé a kórházból, ekkor már semmi nem volt az érzéstelenítőből és igencsak nagy fájdalmakat éreztem. De ami nem öl meg, erősebbé tesz.

A műtét után

Fater várt kocsival a kórház parkolójánál, hazasuhantunk, lefeküdtem az ágyra zenét hallgatni (még a zenét is másképp hallottam). Pihentem 2-3 órát, majd úgy döntöttem szólok a havernak és bemegyünk a városba sétálni kicsit. Kicsit úgy mentem, mint akit tökön rúgtak, de nagyon …  … A pisilés külön művelet volt az elkövetkezendő napokban. Másnap visszamentem kötés cserére. Igyekeztem, amint lehet kamillával borogatni a varratokat, plusz betadine-nal locsolni, meg hintőporozni, hogy minél hamarabb gyógyuljon. Az első 3-4 napban rendszeresen felkeltem a hajnali órákban, ugyebár, thx to hajnali merevedés. Nem jó, mikor fel akar állni és húzódnak a varratok, nagyon nem  Tehát igyekezni kell minél kevesebb izgalomnak kitenni magad. Gondolj sokat a nagyira, kalapokra, szakállakra (kivéve, ha ez neked bejön ) Azt hiszem pár hét után már igencsak lazán volt a dolog, 2-3 hét után már kocsmázni jártam.

Ez lassan két éve volt. Nagyon jól érzem magam körülmetélve, s jól is működik a cuccos. Még abban az évben két haverről derült ki, hogy nekik is szűk*. Én akkor már nagyon tájékozott voltam körülmetélés ügyben, így tudtam nekik segíteni, orvost találni, meg ápolni a lelküket. Még azon a nyáron mindketten megcsináltatták a körülmetélést, s tudtommal ők is nagyon jól érzik magukat.

Üdvözlettel,

Tomi

* A két haver K. István és  Cs. Gábor, ők is írtak beszámolót, ami itt olvasható, ezen a honlapon.

Beszámolóhoz feltöltött kép

Beszámolóhoz beküldött hozzászólások

Kedves Látogató!

A weboldalunkon kizárólag regisztrált tagok szólhatnak hozzá az adott beszámolóhoz.