M. Tamás

Beavatkozás: körülmetélés / orvosi ok
Időpont: 2008-05-23 - 26 évesen
Orvos: állami

Alapadatok

M. Tamás
körülmetélés
orvosi ok
2008-05-23
26
állami
érvényes, folyamatban lévő

Szöveges beszámoló

Közel öt évvel ezelőtt, 26 éves koromban került sor a beavatkozásra, részleges szűkület miatt. Merev állapotban a makk alá tudtam húzni a bőrt – aminek ugye teljesen hátra kellett volna csúszni –, de gyűrűszerűen ott maradt egy része, ami használatközben feszült. A szexben nem volt komoly probléma, azonban a fityma feszülése egyre kellemetlenebbé vált, bár fájdalmaim nem voltak. Beszéltem problémámról egy orvos ismerősömnek, aki a körülmetélésről beszélt megoldásként. Mondhatom, egyáltalán nem lelkesedtem a javaslatáért. Ezért megkérdeztem tőle, hogy nem lenne-e valamilyen más módszerrel, - például krémmel - segíteni a dolgon, mire elmagyarázta, hogy hosszútávon a körülmetélés a legjobb, mert most még éppen elboldogulok, de mi lesz 20-30 év múlva. Megértettem, hogy igaza van, szörnyű lett volna évtizedeken keresztül állandó aggódással, a sérülés veszélyének tudatával szeretkezni – tönkre tett volna mindent. Elmondta azt is az ismerősöm, hogy egy alaklommal a kis gyűrű úgy beszorulhat, hogy csak urológus tudja kiszabadítani, és ismertette a további sérülések, fertőzések és betegségek esélyeit is. Nem szeretek döntésképtelenül tétlenkedni, mert az sok energiát elrabol, inkább igyekszem mindig egy adott probléma kapcsán a lehető legtöbb információt összegyűjteni, majd azok alapján a lehető legjobb döntést meghozni. Így tettem ezúttal is.

Orvos ismerősöm egy urológushoz irányított (TB alapon), aki megvizsgált, - mutattam neki néhány képet a reggeli merevedésről. Erre közölte velem, hogy enyhe szűkületről van szó, de körülmetélést javasol, a későbbi problémák elkerülése érdekében. Elfogadtam. Egy hét múlva került sor a műtétre.

Mielőtt elindultam volna a műtétre gondosan leborotváltam a szőrzetet, a szerszámom mozgásterében, tehát a belső combtőnél is. Lekötözés - ami nem szoros- egyébként hasznos, mert egy véletlenszerű mozdulat, rándulás egy alkalommal megmozgatta a lábaimat, miközben a doki éppen dolgozott. Zöld textillel a teljes testem beborították. Metszés előtt Betadinos oldattal ecsetelés, elfüggönyözés. Jó munkát kívántam a doktor úrnak, és magamnak is persze. Lidokainos injekció kellemetlen egy picit, mint a fogorvosnál, nem vészes, kibírható. A metszést nem éreztem, a varrásnál voltak érzékeny pontok, de elviselhető volt az is. Közben a dokival – akit a függöny miatt nem láttam – beszéltünk a fociról, geotermiáról, a munkámról. Jó fej volt. Műtét közben rendesen leizzadtam. Igyekeztem az izmaimat tudatosan lazítani, mert ösztönösen megfeszülnek az izmok, és ez értelmetlenül sok energiát emésztett fel. Többször feszültek az izmaim, de mindig sikerült lelazítani. A beavatkozás talán félórán keresztül tartott.

Visszatoltak a kórterembe, saját lábamon feküdtem ágyba. Néhány perc után fel is keltem, a terem másik végében lévő szekrényből előkerestem a telefonomat és elintéztem egy-két hívást. A lényeg nem volt annyira hosszú és nehezen elviselhető a műtét, mint ahogy eredetileg gondoltam. Az első vizelés picit kellemetlen volt, csípett, a megszokottnál vékonyabb vízsugárral tört elő, a kötés is átázott, hiába próbáltam ügyelni rá. A kötésem át is vérzett legalább 40%-osan. A műtét után lehetett inni, a cukor bevitel jót tett. Aludtam egyet, jól esett. Kértem egy fájdalomcsillapítót – egy 500 mg-os paracetamol tablettát kaptam, ami gyenge és közepes fájdalmakra jó, tehát messzi van a Cataflamtól -, de meg akartam várni a Lidokain hatásának megszűntét, így vártam vele vagy 3,5 órát, akkor vettem be, de akkor sem fájt elviselhetetlenül. Ez volt az egyetlen fájdalomcsillapító, amit bevettem. A doki a műtét után 4 órával lecserélte a kötést – meg dolgozott még rajta, ez nem volt kellemes, beleizzadtam – de viselhető volt. Egy óra múlva pedig hazaengedett.

A kötés sajnos étvérzett itthon, egy centis csíkban, 4-5 centi hosszan. Felhívtam a dokit, azt mondta, elég másnap, levennem a kötést. Kamillával feláztattam a beszáradt véres részt, így gond nélkül lejött.

A volt fékkel szemközti oldalon részben duzzadt, bevörösödött – ödémás - bőr fedte a makkot. Ezt nem tudtam, hogy fel kell e húzni kamillázáskor, ezért felhívtam a dokit, azt mondta, hogy ne feszegessem, majd visszahúzódik. A kamillázást, úgy oldottam meg, hogy vattával csorgattam rá, ami kellemes érzés volt. A makk néhány hétig érzékeny volt. Ha hozzáért a gatyámhoz, azt nem lehetett kellemesnek nevezni. De hamar megszokta a megváltozott körülményeket. Nap-nap után egyre jobban viselte a fedetlen létformát :-). Néhány hét múlva már teljesen hozzászokott, így teljesen megszűntek a kezdeti kellemetlen érzések. Egy hónappal a műtét után már szépen gyógyultak a hegek. A felszívódó öltések rendeltetésüket betöltvén pedig sorra kipotyogtak.

A műtét megváltoztatta az életemet. Legalábbis azt hiszem. De mindenesetre hozzájárult a személyiségem fejlődéséhez, ebben biztos vagyok. Természetesen a szexuális életelemet is megváltoztatta. Fesztelenebb vagyok, nincsenek zavaró gondolatok az esetleges sérülés miatt. Teljesebbnek, és tisztábbnak érzem magamat. Ez nem csupán spirituális, hanem fizikális érzés is. Egyszerűbb a tisztálkodás. Persze lehet azt mondani, hogy akkor is meg tudja mosni az ember, ha ott van az a kis bőrdarab. Nos, nekem van összehasonlítási alapom. Véleményem szerint nem lehet egy lapon említeni a két állapotot. A metélés valóban olyan tisztaságot eredményez, amit fitymával fizikai képtelenség elérni. Ez különösen a forró nyári napokon tudott kellemetlenséget okozni.

A körülmetélésnek kétségtelenül van spirituális jelentése is, amiben sok millióan hisznek. Valamitől megszabadulni, ami az állati eredet emléke, és amire a ma emberének nincs szüksége, az civilizáltabbá, kulturáltabbá változtat? Nem feltétlen, de egészen biztos, hogy nyitottabbá, emberibbé tesz. Merthogy nem vagyunk állatok, akiknek természetes védelemmel vannak nemesebb szerveik körülvéve. Emberként ruhában járunk, ami ellátja a szükséges védelmet. Tehát a körülmetélés véleményem szerint emberibbé tesz, hiszen nincs egyértelműbb deklarációja az állatvilágból való kilépésnek. Maga a beavatkozás csupán a piramis csúcsa, annak bekövetkezése mélybeható változásokat idézhet elő a körülmetélést választó és vállaló teljes életében, valamint látásmódjában.

Még sok sort írhatnék, érvelhetnék, pontokba szedhetném a körülmetélés pozitívumait, de e helyett ennyit állítok végszó gyanánt: ha fiúgyermekem lesz, akkor támogatni fogom nála a circumcisio-t. (Nem olyan régen, az orvostanhallgató barátnőm kérdezte meg, hogy ha lesz fiúnk, akkor ugye metéltetünk … ) Azt gondolom, hogy ennél tökéletesebben nem fejthetem ki a véleményemet a körülmetélésről, és annak életemben meglévő jelentőségéről.

Tamás

Beszámolóhoz feltöltött kép

Beszámolóhoz beküldött hozzászólások

Kedves Látogató!

A weboldalunkon kizárólag regisztrált tagok szólhatnak hozzá az adott beszámolóhoz.