Egy kezeléssel kapcsolatos részletek

Felkészülés a mütétre

2020-07-10 17:54:08

Amikor megvan időpont a körülmetélésre, elsősorban az operációt végző orvosra kell hallgatni. Minden kórháznak és minden orvosnak megvan a maga műtét előtti és utáni protokollja, így azt célszerű követni.

A gyerek felkészítése Mivel 12-14 éves kor alatt, a körülmetélést altatásban végzik, a szükséges vizsgálatok, a műtét időpontja, a szükséges előkészítés és az altatás mikéntje - mint minden altatásban végzendő műtétnél - az altatóorvos véleményétől is függenek. Speciális előkészítést a műtét nem igényel. Az altatás miatt a műtét előtt legalább 6 órás éhgyomor szükséges (azaz sem enni, sem inni nem szabad). Vizet vagy teát az altatás előtt 4 órával ihat a beteg.

Tizenévesek és felnőttek felkészülése A tizenéves- vagy felnőtt-korban elvégzett körülmetélés kicsit több előkészítést igényel, hiszen a műtétet be kell illeszteni a paciens naptárába, megfelelő időt hagyva a gyógyulásra. A műtét előtt feltétlenül tisztázni kell, helyi vagy általános érzéstelenítésre kerül-e majd sor, illetve, hogy a műtétre járóbetegként kerül-e sor, vagy be kell feküdni. (Egyes állami kórházak előírják az egyéjszakás kórházi tartózkodást, míg a magánorvos által végzett műtétre mindig járóbetegként, többnyire azt orvos rendelőjében kerül sor. Célszerű azt is tisztázni, milyen típusú-stílusú körülmetélés végez az orvos, és mennyire van a műtétre várónak választási lehetősége a műtéti vágás elhelyezkedése, a megmaradó bőr mennyisége tekintetében. A serdülő- vagy felnőtt férfinek pedig még pár, a gyermekekre nem vonatkozó dolgot is meg kell fontolnia:

  • Fanszőrzet: A fanszőrzet teljes leborotválására nincs szükség, de hasznos viszonylag rövidre nyírni. Elősegíti a műtét közbeni fertőzésmentességet, és megakadályozza, hogy utána a szőrszálak a kötésbe fájdalmasan beleragadjanak.
  • Szex: A körülmetélés után kb. egy négy hétig tartó időszak lesz, amíg a frissen körülmetélt nem tud szexuális tevékenységet folytatni. Ezért kívánatos, hogy a nemi vágyait még az operációt megelőzően csökkentse. A műtét reggelén vagy szeretkezzen a partnerével, vagy végezzen önkielégítést. (Hacsak a súlyos fitymaszűkület miatt ez nem lehetséges.)
  • Higiénia: A körülmetélés reggelén feltétlenül egy kiadós fürdőt vagy zuhanyozást kell venni, különleges figyelmet szentelve a nemi szerveknek. A fitymát hátra kell húzni, amennyire csak lehetséges, és jól ki kell tisztítani alatta. Közvetlenül a műtét előtt a beleket és a húgyhólyagot is célszerű kiüríteni. Ezen a honlapon (a kapcsolt anyagok között) több olyan tájékoztató anyag található, amely a műtétre történő felkészüléssel, illetve a műtét utáni gondozással foglalkozik, illetve a körülmetélésen már átesettek saját tapasztalatait és érdemes átböngészni.