Egy kezeléssel kapcsolatos részletek

Hogyan történik a körülmetélés?

2020-07-10 17:53:38

A körülmetélést gyermekkorban általában rövid altatásban, serdülőknél, felnőtteknél helyi érzéstelenítésben végzik. A vártnál sokkal kevésbé kellemetlen a műtét, mivel a fityma nagyon jól érzésteleníthető, csak az első 1-2 tűszúrást érezni, utána a műtét lényegében fájdalmatlan. A műtéthez nem szükséges kórházi befekvés, 1-2 órás megfigyelés után a páciens otthonába távozhat. A műtét során a bőrt a makk magasságában körbevágják - innen ered a körülmetélés elnevezés -, majd apró öltésekkel összevarrják bőr szélét. A bőrlemez kimetszése után, az összevarrás előtt fontos a vérző erek lekötése, vagy elektromos leégetése (koagulálása), különben felnőtteknél jelentős vérzés is lehet. A műtét során a plasztikai sebészeti elvek betartása, finom műtéttechnika, megfelelő, finom varróanyagok alkalmazása szükséges a megfelelő esztétikai eredményhez. Tisztálkodási és a nemi élet szempontjából a teljes körülmetélés után a legjobbak az eredmények. Részleges körülmetélést csak kivételes esetben javasolnak, mivel sokkal lassabb és nehezebb a gyógyulás, előfordulhat ismételt beszűkülés is. A körülmetélés kockázatai A körülmetélés egyszerű, voltaképpen rutin műtét, de mint minden esetben, itt is fennállnak a szokásos műtéti kockázatok:

  • A műtét során vagy azt követően lehet: vérzés, sérülés, elektromos sérülés-károsodás, vérkeringési zavar.
  • Műtét utáni gyulladás, fertőződés, sebgyógyulási zavar, hegesedés, a makk elhúzódó, túlzott érzékenysége.
  • Előfordulhat allergiás reakció érzéstelenítőre, fertőtlenítő szerre.
  • A hímvessző megrövidülése a bőr rövidsége miatt nagyon ritkán előfordulhat.
  • A műtét után a hímvessző érzékenysége, a magömlés és a nemi élvezet elérésének képessége eltérhet a korábban megszokottól.

Ezeknek az aránya azonban jóval 1-2% alatti, vagyis nagyon ritkán fordulnak elő. A legfontosabb biztosíték a kockázatok ellen a megbízható, tapasztalt orvos és a rendben tartott intézmény, ahol jó a felszerelés, biztonságosak a berendezések és jók az anyagok.