Egy kezeléssel kapcsolatos részletek

Körülmetélés eredménye

2020-07-10 17:53:08

A körülmetélt pénisz megjelenését meghatározó tényezők:

• A pénisz mérete, s az a körülmény, hogy a merev pénisz lényegesen nagyobb-e mint a nyugalmi állapotban levő szerv. • Mennyi bőrt távolítottak el, vagyis a körülmetélés teljes volt-e vagy sem. • Hol van a vágás, a makkhoz közel vagy attól egy kicsit távolabb. A körülmetéltség előnyei akkor állnak fenn, ha a teljes fitymát eltávolítják és a makk állandóan, teljes nyugalmi állapotban is szabadon van, s még részben sem fedi a maradék bőr.

A körülmetélés „stílusa"

A pénisz bőre két ponton rögzül: az ágyéknál (pelvis) és a makk pereme alatt (corona glandis). Amikor a bőr hosszabb, mint a távolság e két pont között, akkor ráfordul a makkra, és azt betakarja, ha pedig rövidebb, akkor a makkot kisebb vagy nagyobb mértékben szabadon hagyja. A fityma voltaképpen a pénisz bőrének a makkot befedő része, és a körülmetélés az ágyék és a makk pereme közötti bőrt rövidíti le.lowhightightA „körülmetélés stílusa" - vagyis az eltávolított bőr mennyisége és az, hogy azt honnan távolítják el, bizonyos határok között ugyan, választás kérdése:

  • A „minimális" körülmetélésnek az a célja, hogy a pénisz funkcionálisan és kozmetikailag egyaránt körülmetéletlen maradjon, bár egy kissé rövidebb fitymával. Az indoka lehet annak a kis szűk bőrgyűrűnek az eltávolítása, amely lehetetlenné vagy nehézzé teszi a hátrahúzást, vagy a hosszú fitymának egy átlagos méretűvé történő megrövidítése.
  • A „részleges" körülmetélés olyan méretűre csökkenti a fitymát, amely a legrövidebb fitymák hosszához áll közel. Amikor ernyedt, a makk egy része szabadon van és a húgycsőnyílás szinte soha nincs takarásban - hacsak nincs nagyon hideg.
  • A „laza" körülmetélés eredményeképpen a makk legtöbbször teljesen szabadon van, de néha részben be van fedve. Némi laza bőr marad, mely összegyűrődik a makk pereme mögött, amikor a pénisz ernyedt. Merevedéskor a bőr nem különösebben feszes és jócskán van mozgása. Olyan esetekben, amikor a pénisz jócskán megnő merevedéskor, a körülmetélésnek a teljesen ernyedt állapotban lazának kell lennie, hogy helyet engedjen a növekedésnek. A lazán körülmetélt férfinél a karima mögötti laza bőr „elrejti" a makk karimájának formáját és így a körülmetéltség szoros alsóban vagy úszónadrágban (speedo) kevésbé nyilvánvaló.
  • Az „átlagos" körülmetélés. A makk soha sincs fedve, még a hideg medencében való úszás után sem. Némi bőr lehet, hogy összegyűrődik a makk pereme mögött, de nem éri el a makk peremét. Amint megkeményedik, a bőr mozgása attól függ, mennyit nő a pénisz. Általában a férfi valamennyi bőrt rá tud húzni a makk peremére, de nem sokat.
  • A „szoros" vagy „feszes” körülmetélés esetén kevés vagy egyáltalán nincs laza bőr a pénisz szárán, s így a makk formája nagyon feltűnő szoros alsóban vagy speedo-ban. Amikor a pénisz merev, nagyon kevés vagy egyáltalán nincs mozgása a szár bőrének, ami nagyon elvékonyodik és feszes.

Gyakran lehet olyan kifejezéseket hallani, mint „lent (alsó) metélt" vagy „fent (felső) metélt". Ezeknek nem az eltávolított, illetve a megmaradt bőr mennyiségéhez, hanem inkább a vágás elhelyezkedéséhez van köze.

  • A „felső" körülmetélés ("high cut") megtartja - nagyobb részben vagy teljes egészében - a belső fitymát. Amikor ernyedt, akkor jól lehet látni a színkülönbséget a belső és a külső pénisz-bőr között, s a vágás helyét, valamivel a makk mögött.
  • Az „alsó" körülmetélés ("low cut") eltávolítja - nagyobb részben vagy teljes egészében - a belső fitymát. Amikor puha, a pénisznek van egy nagyon különleges, „tiszta" megjelenése, mert a pénisz szárának bőre majdnem egészen a makkig tart, s nincs közben színváltozás.

Ha valakit fitymaszűkület miatt metélnek körül, akkor valószínűleg a belső fitymának azt a részét is el kell távolítani, amelyik a szoros övezet közelében van, így lehetséges, hogy nincs meg annak a lehetősége, hogy az egész belső fitymát megtartsák, függően attól, hogy a szűk bőr-darab hol van. Aki a körülmetélés szűkület nélkül, kozmetikai műtétként választja, annak teljes szabadsága van annak eldöntésében, hogy hol legyen a vágás.

A műtéti heg és a méret

hzoltan_01

A fityma eltávolítása után a sebszéleket általában összeillesztik és általában össze is varrják. Újszülött- és kisgyermek-korban elvégzett körülmetélés esetén nem alkalmaznak varratokat, mert a kisméretű pénisz bőrét a kötés összetartja, de 6-7 éves kor után a sebet már feltétlenül varrni kell. A varratok 10-14 nap elteltével vagy maguktól kiesnek, vagy az orvos szedi ki. Minden műtéti hegnek, így a körülmetélésnek is, nyoma marad. A kisgyermek-korban elvégzett körülmetélésnek a nyoma az évek során szinte teljesen eltűnik, s legfeljebb a pénisz szárának bőre és a fityma esetleg meghagyott belső bőre közötti színkülönbség látszik, de az is csak akkor, ha a gyerek aránylag barnább bőrű. Nagyon fehérbőrű, zömmel szőke vagy világosbarna kisgyerekeknél a körülmetélési heg az éves során teljesen eltűnik. Nagyobb gyerekeknél, illetve felnőtteknél a körülmetélési heg egy mindinkább halványodó vonalként mindig megmarad, s ha a heg a makk szélétől aránylag távolabb van, akkor a pénisz szárának bőre és a fityma esetleg meghagyott belső bőre közötti színkülönbség is látszik, különösen, ha a férfinak aránylag sötétebb bőre van. Előfordulhat, hogy a heg kissé vastagabb és ki is domborodik, ami az évek folyamán ugyancsak kisimul. Sok orvos nem helyez kellő hangsúlyt az esztétikus kivitelre, s ha a heg nagyon csúnyára sikerült, akkor érdemes a későbbiekben egy szimpla korrekciót is megfontolni.

A méret

A körülmetélés nem változtat a hímvessző méretén, mert az nagy mértékben örökletes dolog. Egyes férfiaknak kisebb, másoknak aránylag nagyobb pénisze van, s a különbség leginkább a nyugalmi állapotban feltűnő, mert a kisebb pénisz az erekcióban jobban, míg a nagyobb az erekcióban aránylag kevésbé növekszik meg. Egyesek megfigyeltek némi méretnövekedést a műtét után, a makk megnövekedése pedig elég gyakori. A pénisz méretének csökkenése a körülmetélés miatt fiziológiailag kizárt. Egy szó, mint száz: a körülmetélés akkor jó, ha elég sok bőrt levettek ahhoz, hogy a makk állandóan szabadon legyen, de nem vettek le annyira sokat, hogy az erekció fájdalmas vagy kellemetlenül feszítő legyen. Minden megoldás jó, amely e két feltételnek megfelel!