Egy kezeléssel kapcsolatos részletek

Kell-e húzogatni a kisgyereknél?

2020-07-10 17:51:46

A „Kell-e húzogatni?", „Mikor kell elkezdeni a húzogatást?" vagy a „Megelőzhettük volna a fitymaszűkületet, ha időben elkezdjük húzogatni?" olyan kérdések, melyek pártokra osztják a játszóterek fiús-anya társadalmát, és melyek nagyon gyakran felmerülnek a gyermeksebészeti és urológiai szakrendeléseken. A válasz banálisnak tűnik: meg kell mutatni egy hozzáértő szakembernek, aki először megállapítja, hogy mi a panasz oka, majd a kóroknak megfelelően ad javaslatot az orvoslásra. A gyógyítás ugyanis kórokonként más és más:

  1. Letapadás esetén - ha nincs mellette szűkület - a gyógyítás a fitymának a makkról történő leválasztása. Ez történhet fokozatosan, óvatos húzogatással, amit a szülő akár otthon is elvégezhet, de történhet műszeresen is, kórházban.
  2. Fitymaszűkület esetén a megoldás egyértelműen műtéti. Fontos tudni, hogy a szűk előbőrt húzogatással tágítani nem lehet. A húzogatás ilyenkor - sokszor alig látható - berepedezéshez, kisebesedéshez vezet. A sebek pedig hegesedéssel gyógyulnak, ami a bőr rugalmasságának elvesztéséhez, s a szűkület fokozódásához vezet.
  3. Kombinált esetekben is csak műtéttel lehet eredményt elérni, hiszen a letapadt fitymának a makkról történő leválasztása nem oldja meg a problémát, a társulóan szűkebb előbőr húzogatása viszont annak berepedezését, hegesedését és a szűkület fokozódását okozza.