Metélve, vagy metéletlenül jobb?

2021-05-08 16:17:24

Magyarországon a férfiak nagy része körülmetéletlen, így a metélt pénisz egzotikusnak számít.

A körülmetéletlen lét extra odafigyelést és higiéniát igényel

 
Tények és tévhitek a körülmetélésről
 

Cikkünk azzal foglalkozik, hogy a körülmetélés hogyan befolyásolhatja a pénisz megjelenését, a szexuális funkciókat, és milyen hatással van a férfi életére.

A metélt és a metéletlen pénisz közötti fő különbség a fityma jelenléte, illetve hiánya a makk körül. Bár valóban személyes preferenciákról van szó, a fityma jelenléte – vagy annak hiánya – hatással van a higiéniára és az általános egészségre.
 
Jómagam körülmetélt vagyok, és sokáig hátrahúzva hordtam fitymámat, ami sokszor előrecsúszott, és gondot jelentett bizonyos tevékenységek során. Ezért úgy döntöttem, hogy körülmetéltetem magam. Természetesen előtte jó alaposan körbejártam a témát, mielőtt a metélés mellett döntöttem.
 
Nézzük, melyek a legfontosabb szempontok, amikre figyelni kell mindkét esetben.
 
 
1. Befolyásolja-e a méretet a körülmetélés?
Metéletlen: A fityma miatt a pénisz kissé nagyobb lehet, ha petyhüdt. Erekció során a fityma azonban visszahúzódik és szinte eltűnik, így ez nem befolyásolja a pénisz méretét erekciós állapotban.
Metélt: A pénisz méretét főleg génjeink befolyásolják. Ezek határozzák meg a pénisz fenotípusát, vagyis fizikai megjelenését.
A pénisz mérete a péniszszövetek véráramlásán alapul. A bőrszövet rétegének – a fityma – eltávolításának nincs hatása a pénisz más szöveteire, illetve arra, hogy a pénisz mekkora lesz merev állapotban. Ám az lehet, hogy kissé kisebb lesz petyhüdt állapotban fityma nélkül.
 
2. Befolyásolja-e metélés a pénisz megjelenést?
Metéletlen: A metéletlen pénisz makkját petyhüdt állapotban a fityma részben, vagy egészben elfedi, kivéve azoknál a férfiaknál, akik állandóan hátrahúzva tartják fitymájukat. Erektált állapotban a fityma teljesen visszahúzódik, és a makk szabaddá válik.
Metélt: A metélt pénisz esetében a fityma hiányzik, így a makk állandóan szabadon van, függetlenül attól, hogy erektált, vagy petyhüdt állapotban van a pénisz. Azon a helyen, ahol a fityma volt, a bőr színének enyhe eltérése tapasztalható, ez a terület enyhén rózsaszín. Ez tulajdonképpen a belső fityma, ami tele van érzékeny idegvégződésekkel.
A pénisztesthez közelebb eső bőr keményebb és vastagabb, ami a makk felé haladva egyre vékonyabb és érzékenyebb.
 
3. A metélés és a higiénia
Metéletlen: A körülmetéletlen pénisz különös figyelmet igényel tisztálkodási szempontból. A fityma alatti nem megfelelő higiénia következtében a baktériumok, az elhalt hámsejtek és a faggyú hatására smegma alakul ki.
A smegma kellemetlen szagú, és a makk valamint a fityma gyulladáshoz vezethet. Ez szélsőséges esetben megnehezítheti vagy lehetetlenné teszi a fityma visszahúzását. Ha ez bekövetkezik, kialakul a fitymaszűkület. A fityma gyulladását, és a fitymaszűkületet kezelni kell.
Metélt: A metélt pénisz nem igényel különösebb higiéniai odafigyelést. Csak egyszerűen meg kell mosni a péniszt fürdés illetve zuhanyzás közben. Előfordulhat azonban, hogy a fityma nélküli pénisz bőre kiszárad, kirepedezik, vagy irritálódik érzékeny bőrűek esetében. Ezt megakadályozandó érdemes nem laza szabású fehérneműt viselni, és el kell kerülni a szűk nadrágok viselését azoknak, akik erre érzékenyek, illetve testápolót kell használni a makk és a fityma helyének a területén.
 
4. Befolyásolja-e a szexuális élvezetet a metélés?
Metéletlen: Egy 2016-os tanulmány szerint a metéletlen pénisz esetében a fityma a pénisz azon része, amely legérzékenyebb az érintéssel történő stimulálásra. A tanulmány azonban tisztázza, hogy ez nem azt jelenti, hogy a szex közbeni élvezet érzete különbözik, metélt, illetve metéletlen pénisz esetében.
Metélt: Egy 2011-es tanulmány azt állítja, hogy a metélt péniszű férfiak nehezebben élveznek el. Ám egy másik 2012-es tanulmány megkérdőjelezi ezt az állítást.
A szerzők rámutatnak, hogy a 2011-es tanulmány nem mutatott közvetlen kapcsolatot a körülmetélés és a szexuális elégedettség között. Több olyan tényezőt is kiemeltek, amelyek torzíthatták a tanulmány eredményeit.
 
5. Befolyásolja-e metélés a természetes síkosságot?
Metéletlen: A fityma természetes síkosítást biztosít a pénisz számára, mert az erekciós cseppeket szétteríti a makkon behatolás közben. Nincs azonban meggyőző bizonyíték arra, hogy a metéletlen pénisz több síkosítást igényelne ugyanannyi szexuális izgalom eléréséhez.
Metélt: A metélés azt jelentheti, hogy időnként szükség van extra síkosításra, különösen anális aktus során. Azonban nincs bizonyíték arra, hogy a pénisz egészségi állapota vagy a szexuális elégedettség különbözne a fityma természetes síkosító hatása nélkül. Férfiak közötti anális aktus során síkosító használata szükséges, de ez metéletlen férfiak esetében is így van.
 
6. Befolyásolja-e a sperma mennyiségét a körülmetélés?
Metéletlen: A körülmetélésnek nincs közvetlen hatása a spermaképződésre. A spermiumtermelés a herékben, és nem a péniszben történik. Ám az étrendnek, az életmódnak és az általános egészségi állapotának sokkal nagyobb hatása van a spermaképződéshez.
Metélt: A körülmetélés megszünteti a fitymaszűkületet, és a fityma- és makkgyulladás szinte minden kockázatát.
 
7. Befolyásolja-e a húgyúti fertőzés kockázatát a fityma megléte?
Metéletlen: Számos bizonyíték azt mutatja, hogy a metéletlenség növeli a húgyúti fertőzés kialakulásának kockázatát, főleg az élet első évében. A smegma felhalmozódása növelheti a fitymaszűkület és gyulladáshoz vezető fertőzések kockázatát is. A jó higiéniai szokások segíthetnek megelőzni ezeket a fertőzéseket.
Metélt: A metélt férfiak esetében kisebb kockázata van az egyes nemi úton terjedő fertőzések terjedésének (STD), például a genitális herpesz kockázatának. Bizonyos kutatások pedig azt támasztják alá, hogy a körülmetélt férfiak kisebb valószínűséggel fertőződnek meg HIV-vel. Ám jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan összehasonlítható kutatások arra vonatkozólag, hogy a férfiakkal szexszelő férfiak esetében hogyan alakul a szexuális úton átvihető fertőzések száma metélt, és metéletlen péniszű férfiak esetében.
 
8. Befolyásolja a körülmetélés a péniszrák kockázatát?
 
Metéletlen: A metéletlen férfiaknál általában nagyobb a péniszrák kialakulásának kockázata, mert hajlamosabbak a smegmára és a fitymaszűkületre, amelyek a péniszrák kockázati tényezői. Azonban a metéletlen férfiak a pénisz jó higiéniájának fenntartásával szinte teljesen lecsökkenthetik a péniszrák kockázatát.
Metélt: A metélt férfiak esetében a fitymaszűkület, illetve a fitymagyulladás miatt kialakuló péniszrák kockázata elhanyagolható.
 
A körülmetélés nem befolyásolja a férfiak általános szexuális egészségét. A fő különbség az, hogy ha metéletlen vagy, akkor a fityma alatti területre különös gondot kell fordítani a tisztálkodás során, hogy csökkentsd a fertőzés és más kóros elváltozások kockázatát. Vizelés közben pedig célszerű hátrahúzni a fitymádat.
 

A nemi úton terjedő betegségek kockázatának csökkentése érdekében pedig fontos lépéseket kell tenni, például óvszert kell használni szex közben, függetlenül attól, hogy körülmetélt, vagy körülmetéletlen vagy. Körülmetéltnek lenni azonban egyáltalán nem rossz érzés. Praktikus, kényelmes, esztétikus, és a szexuális élvezeteket sem csorbító tényező.

forrás: https://www.identitas.co/post/metelve-vagy-meteletlenul-jobb