Körülmetélés újszülött korban

2020-10-10 12:29:57

A fiúgyermek születését követően felmerülő kérdések között szerepelhet (elsősorban az USA-ban), hogy az újszülött fiú körülmetélése tervben van-e. Odaát viszonylag gyakori beavatkozás − társadalmi szokások szerint − a fityma eltávolítása születés után. Ha a szülők emellett döntenek, a műtétet általában még azelőtt elvégzik, mielőtt a gyermek elhagyná a kórházat, nagyjából 2-3 nappal születés után. Ha itthon szeretné ezt valaki elvégeztetni, abban az esetben az előkészületek és az eljárás hasonlóképpen zajlik, de mielőtt belevágnánk, érdemes elolvasni az alábbi néhány tanácsot és tudnivalót.

A körülmetélésről röviden

A fityma a pénisz végét borító fedőbőr. Ennek eltávolításakor a makk fedetlen marad, ami a körülmetélés célja is egyben, így a bőrfelület higiéniája növelhető. Az eljárás az ősi egyiptomi időkből eredeztethető, akik a pénisz területének tisztántartása érdekében végezték a beavatkozást. Az tény, hogy segít tisztán tartani a péniszt, de a személyes higiénia biztosítása mellett, manapság inkább vallási vagy kulturális okok miatt van jelentősége. Az Egyesült Államokban az újszülöttek kb. 55%-át körülmetélik.  A statisztikai adatokat növeli azok száma, akik később esnek át rajta.

Előkészületek

Amennyiben körülmetélést tervezünk, az általunk választott orvossal kell egyeztetni a részletekről; az orvos lehetőleg erre szakosodott, tapasztalt specialista legyen.

Mivel a születés után 2 nappal elvégezhető a beavatkozás, érdemes felmérni, hogy felmerülhet-e születési rendellenesség a pénisz és környékén vagy fennállhat-e vérzékenység, esetleg a családban előfordultak-e ilyen esetek. Az előzetes konzultáció során a műtétet elvégző orvosnak kötelessége tudatni a műtét előnyeit és hátrányait, esetleges szövődményit. Amennyiben kielégítő információval szolgált, és a szülők  a metélés mellett döntenek, egy hozzájáruló nyilatkozat aláírásával kell jóváhagyniuk a műtétet, amiben kijelentik, hogy a beavatkozást saját döntésük szerint kérik, és megismerték a kockázatait is.

Hogy történik a körülmetélés

Ha újszülött korban végzik a körülmetélést a csecsemő nem kerül altatásba. A műtétet megelőzően a csecsemőt a hátára fektetik, és a kezeit, lábait rögzítik, hogy ne mozogjon közben. A péniszt és területét fertőtlenítik, majd a pénisz tövébe fájdalomcsillapítót adnak. Esetenként injekció helyett fájdalomcsillapító krémet alkalmaznak.

A műtéthez 3 fajta eszköz használható (itthon általában szabadkézi műtétet végeznek): Gomco-fogó, Plastibell-gyűrű és a Mogen-fogó, de az eljárás mindegyikkel hasonlóképpen zajlik. A fogót vagy a gyűrűt az orvos a péniszre erősíti, és levágja az eltávolítani kívánt fitymarészt. A gyűrűt fennhagyják, ami később magától leesik. Az orvos a műtétet követően a heget bekeni valamilyen síkosító géllel pl. vazelinnel, majd gézbe tekeri. A procedúra nagyjából 10 perc alatt elvégezhető, majd a műtétet követő pár óra megfigyelés után a gyerek hazavihető.

A műtét végeztével a csecsemőt javasolt szorosan bepólyálni egy takaróval, vagy cukros vízben oldott nyugtatót adható neki, ha szükséges acetaminofen hatóanyagú fájdalomcsillapító adható.

Mire kell készülni utána?

A körülmetélés után az újszülött nyűgös és érzékeny lehet, ezért mozgatásakor óvatosan kell vele bánni, és a pénisz környékét érő behatásokat minimálisra kell csökkenteni. A pénisz vége a műtétet követő napokban fájdalmas lehet számára, emellett várhatóan be is dagad és bepirosodik. Előfordulhat sárgás kéreg a makkon, de ez normálisnak mondható, és pár nap alatt magától elmúlik. A teljes gyógyulás egy hét vagy 10 napra tehető.

A gyógyulási idő alatt a pénisz mosható. A kötés minden pelenkázáskor cserélendő, és az újrakötés előtt egy kevés vazelinnel lehet bekenni, hogy a seb ne ragadjon össze a gézzel. A műtét utáni 2 nappal a kötést már nem kell újra visszahelyezni, ha az magától leesik, de a síkosítót továbbra is érdemes használni. Ha a seb esetleg széklettel szennyeződik a pelenkában, abban az esetben langyos, szappanos vízzel lemosható. A fertőzés elkerülése végett a pelenka gyakran cserélendő és lazán rögzítendő.

Mikor forduljunk orvoshoz

Legtöbb esetben az újszülöttek gond nélkül felépülnek, és nagyjából 1%-uknál lépnek fel szövődmények. Abban az esetekben javasolt orvoshoz fordulni, ha:

  • a műtét utáni 12 órában nincs vizelés,
  • a pelenkán nagyobb méretű vérfolt tapasztalható, mint egy száz forintos,
  • a duzzadás vagy a pír a pénisz körül nem javul, hanem romlik,
  • fertőzés jelei (pl. genny megjelenése) tapasztalhatók,
  • a seb felől rossz szag érezhető, vagy opálos váladék távozik a pénisz hegyéből,
  • a Plastibell gyűrű nem esik le 2 hét után.

 

 

Forrás: https://www.webmd.com/parenting/baby/circumcision-what-expect? 

*A összefoglaló az USA-ban megjelent cikk alapján került fordításra.

**A cikk írói és a honlap szerkesztői átestek a körülmetélésen. Nem ajánljuk, de tudjuk a pozitív következményeit.