Óvjuk a normál fitymát

2020-10-20 18:04:17


A
vallásos megfontolásoktól eltekintve a körülmetélés jelenlegi leggyakoribb sebészi indikációi: a phimosis, a praeputium adhaesiók, a fityma megduzzadása és a balanitis.

A phimosis a görög nyelvből átvett szó, amelyet gyakran helytelenül értelmeznek. Megszületéskor a fiúk csak 4%-ának húzható hátra a praeputiuma, de 5 éves korban már több mint 90%-ának és 17 éves korban csak 1%-nak marad nem hátrahúzható állapotban a fitymája. Ezeknek a fiúknak feltételezhetően valamikor balanitis xerotica obliterans-uk volt. Ezt az ismeretien aetiológiájú betegséget jellemzi a bőrvizenyó, lymphocyte infiltratio, bazális sejt degeneráció és a Malpighi-réteg sorvadása. A balanitis 14 éves korig a fiúknak csak 4% -át betegíti meg. A kórokozót az eseteknek csak kb. 1/3-ában sikerült kimutatni. Kevés fiúnak van egynél többször balaniti- se, ezért nem elégséges javallat a circumcisióra. A szerzők adatai szerint a fiúk 1—2 %-ának van orvosi javallata a körülmetélésre. A növekvő gyakoriságú húgyúti fertőzéseknek, amelyek nem körülmetélt fiúkban láthatók, oka lehet a kórházi uropathogén Escherichia coli, amit a nem természetes, modem szülészeti egységek rülményei tesznek akvirálhatóvá.

Oxfordi regionális kimutatás szerint 1990-ben szeptemberig 978 circumcisiót végeztek. Ha ez az irányzat áll fenn, évenként a fiúk 5—6%-át fogják körülmetélni. A szerzők felteszik a kérdést, miért végzik ezt a műtétet hatszor gyakrabban, mint ahogy a praeputium betegségeinek gyakorisága indokolná. A normális élettan, a fejlődéstani anatómia és a fityma pathologiájá- nak jobb megértése tudná elejét venni a normális fitymák ezrei eltávolításának a következő 20 évben.


Forrás: Orvosi Hetilap - 1993. augusztus