Fedetlen makkok Szicíliában: körülmetélt, hátrahúzott vagy csak kinőtte?

2019-02-16 14:54:24

Wilhelm von Gloeden báró (1856. szeptember 16. - 1931. február 16.) német fotós volt, aki TBC betegsége gyógyítására, 1878-79 táján költözött Dél-Olaszországba, s egészen haláláig a szicíliai Taorminában, illetve környékén élt és dolgozott. Leginkább a meztelen, illetve görög-római stílusú leplekbe szicíliai fiúkról és fiatal férfiakról készült, idillikus hangulatú, ám egyértelműen homoerotikus fényképeiről ismert. A képek nagy része 1890-1910 között készült.

A képeken feltűnően sok fiúnak és fiatal férfinak van kint részben vagy teljesen a makkja, s azoknak is, akiknél a makk fedett, a fityma kifejezetten rövid, a makk csúcsa és a húgycsőnyílás szinte mindig jól látható. A 19-20. sz. fordulóján Szicíliában és Dél-Olaszország több részén még lényegében érintetlen volt a hagyományos falusi világ, s kizárt, hogy a falusi szicíliai férfiak között ilyen arányú volt a körülmetélés. (Jó eséllyel még orvosi okból sem csinálták meg, legfeljebb, ha valaki katona volt, s a hadseregben kiderült a szűkület. Így a sok részben vagy teljesen fedetlen makknak más oka lehetett. 

A körülmetélés történetének egyik elismert kutatója, az ausztrál Dr Guy Cox, ny. sydney egyetemi tanár szerint a görög-római korban, makjd azt követve, a reneszánsz és barokk festészet a pubertás utáni férfi test ábrázolásakor nem a valóságot ábrázolták, hanem a művészeti kánont követve a valóságosnál kisebbnek tüntették fel az érett férfiak péniszét, s a fitymát pedig a valóságosnál hosszabbnak mutatták be. Ezzel szemben Gloeden báró valódi serdülőket és fiatal férfiakat ábrázolt a fotóin, s az ő esetükben a művészeti ideállal szemben jóval nagyobb férfi nemi szerveket, s jóval rövidebb fitymákat láthatunk. Nemileg érett fiúk és férfiak esetében ritka a teljesen fedett makk, nagyon gyakori a félig vagy teljesen szabadon levő makk. Ez összevág egy jó pár évtizeddel ezelőtti brit felmérés eredményével, mely szerint az érett férfiak kevesebb mint felének fedett teljesen a makkja. (A felmérés 1971-ben készült, s 2500 körülmetéletlen férfi vizsgálata alapján, alaphelyzetben csak 45%-nak volt teljesen fedett a makkja,  32% félig volt fedve, 23% teljesen fedetlen volt.)

(Gloeden képeiből válogatás itt található.)