Hátrahúzott fitymával

2019-02-07 09:09:25
Mit tegyünk, ha a fitymát hátrahúzva akarjuk tartani?

A fiú gyerekek fitymája – akár nyugalmi állapotban, akár az időnként már előforduló merevedéskor – általában teljesen beborítja a makkot. A serdülés során azonban a pénisz törzse (a barlangos testek) többnyire jobban megnő, mint a péniszt borító bőr, s a felnőtt korra a fityma a férfiak egy jelentős részénél csak részlegesen fedi a makkot. A fityma hossza nem csak egyéni – többnyire örökletes – tulajdonság, hanem egyes embercsoportokra is jellemző: az afrikaiaknak általában jóval hosszabb, a délkelet-ázsiaiaknak rövidebb a fitymája, mint a fehér embereknek. Egy kb. 20-25 évvel ezelőtt készült brit felmérés szerint, a makk csak a férfiak 45%-nál marad teljesen fedett, 32%-nál részben fedett és 23% esetében teljesen fedetlen („önkörülmetélt”).

Jó pár férfi van, aki tizenéves vagy felnőtt korban élvezni akarja az állandóan szabadon levő makk előnyeit, de még vagy már nem szánja rá magát a körülmetélésre. Ők állandóan hátrahúzva tartják a fitymát. Sokszor a dolog úgy kezdődik, hogy a serdülőkorban egyszerűen kinövik a fitymát, s az magától – félig vagy akár egészen – hátrahúzódik a makkról. Ha a fedetlen makk jól beválik, sokan végül is rászánják magukat a műtétre – akár 8-10 év elteltével, jó páran pedig már az elhatározott körülmetélésre történő „felkészülés” céljából kezdik hátrahúzva tartani a fitymát.

A fityma-hátrahúzást visszatérő makk-fityma gyulladások vagy gombásodás esetén, a körülmetélés alternatívájaként orvosilag is javasolják.

Hogyan?

Az első lépés természetesen nagyon egyszerű. Ha valaki ki akarja próbálni, milyen hátrahúzott fitymával, akkor egy reggeli fürdés vagy zuhanyozás után, amikor a pénisz megmosásához amúgy is hátra kellett húzni a fitymát, akkor ne húzza előre, s hátrahúzott fitymára húzzon alsógatyát.

A szabadon levő makk először biztosan nagyon szokatlan lesz. A fitymával fedett makk bőre állandóan nedves és nagyon érzékeny, s eleinte biztosan irritálni fogja az alsónadrág. Ha valaki boxert hord, akkor egy pár hétre próbálja ki a hagyományos szűkebb, „fecske” alsót, az jobban tartja a péniszt, hátránya viszont az, hogy a textil folyamatosan érintkezik a makk érzékeny bőrével. Az érzékeny makkot – amíg teljesen hozzá nem szokik a szabadsághoz – gézzel vagy papír zsebkendővel is lehet védeni.

Két-három hét alatt azonban a makk bőre, azáltal, hogy folyamatosan ki van téve a szabad levegőnek, szárazabb lesz és túlzott érzékenysége is elmúlik. Ezt az időszakot nem lehet megspórolni, s azt a pár hetet ki kell bírni.

Mintegy két-három hét alatt, mire a makk is hozzászokik a külvilághoz, megtapasztalhatóak a hátrahúzott fityma előnyei is: „tisztább, szárazabb érzés” lesz (ahogy egy „hátrahúzó” – utóbb önkéntes körülmetélt – fogalmazott), a szmegma-termelés szinte teljesen megszűnik. Azt is meg fogja tapasztalni – persze egy kicsit hosszabb idő múlva – hogy a hátrahúzva tartott fityma megrövidül, és már nem marad előrehúzva a makkon, akkor sem, ha valaki maga húzta előre.

A szabadon tartott makk természetesen nem jelenti azt, hogy a péniszt nem kell ugyanolyan gondosan, naponta megmosni. Sőt. Mivel a hátrahúzott fityma mintegy ráncos gallérként veszi körül a makk peremét, a mosakodásnál ügyelni kell arra, hogy a ráncokban ne maradjon izzadság, por, piszok.

Ha nem megy …

A problémák, amelyek a hátrahúzva tartott fitymával kapcsolatban merülhetnek fel:

  1. Ha nem marad meg hátrahúzva, hanem folyton előrecsúszik

A dolgot nem szabad feladni, s ha napközben előrecsúszik, akkor a legközelebbi adandó alkalommal újra hátra kell húzni. A bőr hátul maradását ragtapasszal is elősegíthetjük, de fontos, hogy a ragtapasz a fitymát és a makkot ne érintse.

Előfordulhat, hogy nagyon nem megy a dolog, mert a makk pereme a fitymát nem tudja megtartani. Ennek két anatómiai oka lehet: vagy kicsi a makk (tehát a makk relatíve kisebb, mint a pénisz szára, s a makk pereme nem emelkedik ki eléggé), vagy túl hosszú és vastag a fityma, és az összegyűrt bőr túl sok ahhoz, hogy visszahúzva maradjon.

Meg kell nézni azt is, hogy nem túl rövid-e a kantár, ami esetleg visszahúzza a bőrt a makkra. Ha igen, akkor a rövid kantárt orvos átvágja, s ezzel ez az akadály is kiküszöbölhető.

Semmilyen körülmények között nem szabad „barkácsolással” kísérletezni, pl. azzal, hogy a kantárt valaki magának vágja át. A kantárban van egy kicsi, de aktív ér, aminek a szakszerűtlen átvágása komoly vérzést okozhat. A zavartalan gyógyuláshoz a seb összevarrása is szükséges, amit megint csak orvos tud megfelelően elvégezni.

Amennyiben végképp nem működik a hátrahúzva tartott fityma, de valaki mégiscsak állandóan szabadon levő makkot szeretné, nincs más választás, el kell végeztetni a körülmetélést.

  1. Ha a makk túl érzékeny

Általában két-három hét alatt meg lehet szokni az állandóan szabadon levő makkot, de ez nem mindenkinek sikerül, mert a makk nem veszít érzékenységéből. A dolognak több oka is lehet: lehet, hogy a bőr általában is nagyon érzékeny, nemcsak a makkon, hanem a testének többi részén is, s az is lehet, különösen az első időszakban, hogy volt egy kis fitymagyulladás vagy irritáció, mielőtt a fitymát elkezdte hátrahúzva tartani. Az első esetben nincs mit csinálni, egy fokozottan érzékeny bőr nem változik, különösen nem felnőtt korban. A második eset teljesen reményteli: az ilyen fityma vagy makk irritációra szabályosan gyógyszer a hátrahúzva tartott fityma és az állandóan szellőző makk.

  1. Ha a szőr becsípődik

Különösen az elején, amikor a hátrahúzott fityma sokszor magától is előrecsúszik, sokszor előfordul, hogy a fityma becsípi a szeméremszőrzetet, ami nagyon kellemetlen: a szőr vágja a fitymát és a makkot, a fityma meg húzza a szőrt. Ha ilyesmi történik, célszerű a pénisz körüli szőrzetet egy kicsit megnyírni.

Mikor nem szabad?

A fitymát csak akkor szabad hátrahúzva tartani, ha a legkisebb nyoma sincs a szűkületnek. Amennyiben a fityma csak egy kicsit is szűk, amit egyébként észre se vennél, a hátrahúzva tartott fityma leszoríthatja a makkot, ami egyrészt kellemetlen, súlyosabb esetben pedig a fityma beragad a makk mögött, leszorítja a vérkeringést, s olyan esetben azonnali sebészi beavatkozásra van szükség. Minden férfinek vannak napközben is spontán merevedései, s olyankor a kicsit is szűk fityma nagyon kellemetlen lehet.  Az első hetekben gondosan oda kell figyelni, hogy nem érez-e kellemetlen szorítást, vagy nem kékül-e a makk a szoros fitymától. Ha nem tapasztalsz ilyeneket, akkor nem lehet baj. Ha viszont a legkisebb mértékig is szűk, vagy esetleg kékül, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, s mielőbb elvégeztetni a körülmetélést.