Köves Slomó, a pesti Chábád Lubavics hitközség rabbija és moheljej

2019-03-31 07:35:44

Köves Slomó – a budapesti hitközség új móhelje

Köves Slomó (23 éves) egy budapesti zsidó családban nőtt fel, azon családok egyikében, amelyeknél a hagyomány nem játszott akkora szerepet, s így fiúkat sem metélték körül. Meglepetésként érte őket, hogy fiúk tinédzserkorba lépvén ezt maga akarta. Ám azt még akkor sem tudták volna elképzelni, hogy gyermekük személyében új mohélt is kap majd valamikor a magyarországi zsidóság. Slomó hosszabb távol lét után a napokban véglegesen haza tért ifjú családjával Budapestre, személyében nem csak újabb rabbival, hanem mohéllal is gyarapodtunk.

- Hány éves voltál, amikor körülmetéltek?

- Tizenkettő. Ez volt a születésnapi ajándékom. Ott, a műtőben az orvos kérdésére feleltem: ha megnövök, mohél leszek, vagy rabbi.

- Szüleid mit szóltak?

- Eleinte örültek az érdeklődésemnek, majd kicsit megijedtek, hogy mindenféle szokásokat hozok haza, azután megbarátkoztak a dologgal.

- Ebben az időben sokan találták meg hozzád hasonlóan a zsidóságukat?

- A kilencvenes évek elejétől jött a nagy hullám, amikor fiatalok és felnőttek jöttek rá, mit veszíthetnek, ha kimaradnak a hagyományból.

- Holott az utóbbi években nem is volt mohél Magyarországon.

- Van, de sajnos gyakran nem tudja vállalni a körülmetéléseket, ezért a Chábád Lubavics közösség vállalta, hogy bárkinek hozat Izraelből mohélt, aki ezt igényli.

- Most viszont már itt vagy te, hiszen nemcsak a rabbi-, de a mohélvizsgát is letetted: utóbbit Izraelben.

- Ezt a vizsgát az izraeli főrabbinátus három rabbija, valamint az ottani Egészségügyi Minisztérium hat orvosából álló szakmai bizottsága előtt kellett letennem. A vizsga igen szigorú, hiszen a mohélnak minden váratlan helyzetre felkészültnek kell lennie. Ilyesmi azonban csak nagyon ritkán történik meg, miután a műtét egy pillanat alatt megvan, s a nyolcnapos kisfiú idegrendszere még nem olyan fejlett, hogy sok fájdalmat okozzon neki a vágás.

- Fontos elem, hogy a gyermek ekkor kapja meg a nevét is.

- Így van, a nevet addig ki se mondják, nem is szabad. A hagyomány szerint a szülők próféciának engedelmeskedve mondják ki a brit milá idején a nevet, és számtalan esetben megtörtént, hogy az utolsó pillanatban nem az esetleg hónapok óta megállapított nevet ejtették ki a szájukon, hanem azt, ami az eszükbe jutott.

- Saját fiadat is te metélted körül. O volt az első?

- Én metéltem, de távolról sem ő volt az első. A tanfolyam idején, a halachikus, valamint az orvosi elméleti részeket követték a gyakorlati foglalkozások, amelynek során előbb egy képzett mohél tanoncaként kellett britrol britre járnom Chádéra városában. Miután több száz briszt végignéztem, kaptam kisebb elvégzendő feladatokat, és utána – még mindig a mester felügyelete alatt – próbálkoztam meg jómagam is a vágással.

- Kit lehet megkérni arra, hogy kezdő mohél metélje körül gyermekét?

- Sok esetben rokont, ismerőst. Nekem szerencsém volt, mivel Izraelben szerényebb anyagiakkal rendelkező családok közül többen megbíztak bennem; én természetesen nem kértem tőlük pénzt.

- Mennyibe kerül a brit milá?

- Külföldön a tiszteletdíj a körülményektől függően több száz dollárra is felmehet. Magyarországon a Chábád Lubavics Egyesület eddig sem kért pénzt, ez után sem fogunk pénzt kérni, nehogy ez legyen az akadály valakinél. Aki úgy gondolja, alapítványunk számlájára befizethet egy tetszőleges összegű tiszteletdíjat.

 (Megjelent  2002-ben, a www.zsido.com honlapon.)