Körülmetélés Afrikában

2018-11-10 12:59:54

Afrika nemcsak az emberiség bölcsője, hanem minden bizonnyal a körülmetélésé is. A Youtube-on rendszeresen megjelennek filmek az afrikai körülmetélési szokásokról is:

 

Ez a film Dél-Afrikában készült, ahol a fiúkat 18-20 évesen metélik körül. Több fekete fiúval beszélgetnek, s megjelenik egy dél-afrikai fehér fiatalember is, aki szintén átesett a xhosa körülmetélésen. A film a szakszerűtlen és nem-higiénikus környezetben elvégzett körülmetélésekből eredő maradandó sérülésekkel és halálesetekkel is foglalkozik. Beszél arról a problémáról is, hogy nagyon sok xhosa nem ismeri el férfiként azt, akit kórházban és nem az erdőben metélek körül.

 

Ezzel a kérdéssel a dél-afrikai sajtó is sokszor foglalkozik. Egy másik filmen egy xhosa fiatalember mutatja be a férfivá avatási szokásokat. A xhosa a legnagyobb dél-afrikai nép, ahonnan Nelson Mandela elnök is származott, aki emlékirataiban is beszámolt a körülmetéléséről. Egy másik cikk erről is ír.

 

A Namíbiában élő himba nép - ellentétben a xhosákkal - nem serdülőkön vagy fiatal férfiakon végzi el a körülmetélést, hanem 3-5 éves korban. Ezen filmen magát a beavatkozást is mutatják (kb. 7:00 perc után), a honlap galériájában meg frissen körülmetélt himba fiúk képe is található. Nyugat Kenya egyes népei nem ismerik a körülmetélést. Nem olyan régen viszont 12 férfit erőszakkal körülmetéltek.

 

Míg a tradicionális körülmetelési technika sokszor veszélyes, s kész csoda, hogy nincs több áldozat, az izraeli fejlesztős PrePex eszközzel végzett körülmetélés (www.prepex.com), gyors, vértelen és veszélytelen: nem csoda, hogy sok afrikai ország kormánya támogatja.