Egy betegség szövegének elolvasása

Paraphimosis

2020-07-10 17:19:03

Ha a különben is szűk fitymazsák mellett coitusnál vagy masturbationál a fityma a makk mögé kerül s egy ideig ott marad, akkor a makk leszorítása következtében a venosus keringés benne megakad, a makk vizenyősen megduzzad, kékes-livid színű lesz s kifejlődik a paraphimosis. Ha jól megnézzük, azt látjuk, bogy a sulcus coronariusban a fitymanyílás belső lemeze, mint egy strangulatios gyűrű szorítja körül a makkot annyira, bogy erősen megduzzad és fájdalmassá válik, a vizelet kiürítés nehéz lesz vagy egyáltalában lehetetlen. A beteg hasztalan erőlködik, fitymáját előrehúzni nem képes.

 
Ha
ezen állapot így marad, úgy elhalás következik be, de rendszerint nem a makkon, hanem a leszorító fitymagyűrűn, ami rendkívül feszes, vérszegény s rosszul táplált. Az elhaló és széteső gyűrű aztán enged s így spontan oldódás jöhet létre; ha azonban az elhalás nagyobb kiterjedésű a fitymán, könnyen infectio, phlegmone keletkezhetik, úgyhogy ezt a spontan oldódást bevárni semmi körülmények között sem szabad.

A gyógykezelésben meg kell próbálni a vértelen úton való repo- sitiot, mely úgy történik, hogy két kezünk mutató és középújja közé véve a penist, két hüvelykujjunkat laposan a makkra helyezzük s miközben hüvelykünkkel a makkot befelé nyomjuk, a két-két ujjunk közé szorított fitymát előre húzzuk. Ha a makk még nem nagyon duzzadt, illetve a strangulatio még nem nagyfokú, sokszor sikerül ilyen módon a fitymát előre húzni, illetve a makkot fitymazsákba visszatolni, midőn a duzzanat megszűnik s a kékes-livid szín eltűnik. Elő lehet segíteni ezen repositiot úgy, hogy a fitymazsákba novocain-adrenalin oldatot fecskendezünk he, vagy ilyen folyadékba mártott vattát teszünk pár percig a makkra és a strangulatios gyűrű tájékára, arra számítva, hogy a makk ezáltal megkisebbedik.


Ha
így nem megy, akkor véres úton kell a leszorítást megoldani egyszerűen úgy, hogy a háti oldalon végzett hosszmetszéssel a strangu- láló fitymagyűrűt bemetszük, arra vigyázva, hogy nemcsak a vizenyős külső lemezt, de az igazi leszorító belső lemezgyűrűt is átmetszük, amely pillanatban a strangulatio enged s a makk visszahelyezhető a fityma- zsákba. Később a fitymaszűkületet radikális műtéttel kell megoldani. Lehet úgyis, amint Legueu ajánlja, hogy mindjárt a leszorítás megoldása után elvégezzük a circumcisiot, ha elhalás vagy infectio a lágyrészekben nincsen, a síma gyógyulásra számítanunk lehet.