Mikor kell műteni?

A körülmetélést bármilyen életkorban el lehet végezni, sose túl korai és sose túl késő!

Ha orvosi okból Nyilvánvaló, hogy amennyiben bármely életkorban fitymaszűkület vagy más orvosi indoka van a körülmetélésnek, akkor kell elvégeztetni, amikor az orvos azt javasolja és nem szabad késlekedni.

Ha vallási vagy hagyományos okból A zsidó vallás törvényei szerint a körülmetélést a születést követő nyolcadik napon (tehát a születés után egy héttel) kell elvégezni, a vallási előírásoknak megfelelő körülmények között, kivéve, ha a gyerek koraszülött vagy a nemi szerveket érintő rendellenességgel – pl. hypospadias – született. Az iszlám törvényei nem adnak határozott iránymutatást a körülmetélés időpontjára, s a szokások országonként változnak, de a körülmetélést a serdülőkor előtt mindenképp el kell végeztetni. Annak a férfinak, aki felnőtt korban akarja felvenni akár a zsidó, akár az iszlám vallást, a vonatkozó előírások szerint, a betérési folyamat részeként kell elvégeztetni a körülmetélést. Azokban a társadalmakban, ahol a körülmetélés a férfivá avatással függ össze, a műtétre valamikor 8-10 és 16-20 éves kor között kerül sor.

Ha nincs sürgős szükség, de szeretnénk körülmetélést Ha azonban nincs sürgős szükség, vagy esetleg megelőző célzatú körülmetélést fontolgatnak, a szülőknek van némi szabadsága a körülmetélés idejének megválasztásában, s olyankor érdemes az előnyöket és hátrányokat megfontolni:

  • Újszülött- és csecsemőkor: A körülmetélésre - bármilyen indokból is végeznék el - a születés után 7-10 nap a legideálisabb időzítés. Ebben a korban nincs érzéstelenítési kockázat, nincs probléma abból, hogy a műtét idejére a gyereket elválasztják a szülőtől, nincs pszichológiai megrázkódtatás, nincs visszaemlékezés az eseményre (a gyereknek a körülmetéltség lesz a természetes, „veleszületett" állapot), nincsenek varratok és a seb néhány nap alatt begyógyul, mindenféle kellemetlenség nélkül. Egyébként a körülmetélést a csecsemőkorban később is bármikor el lehet végeztetni, s egy pár héttel későbbi beavatkozásnak is meg vannak a maga előnyei, pl. a gyerek kicsit nagyobb, érettebb, stb. A legtöbb magyar kórházban ragaszkodnak az altatáshoz, azt viszont jobb féléves kor előtt nem csinálni, így előfordulhat, hogy a körülmetélésre csak féléves kor után kerülhet sor.
  • Gyermek kor (1-12 éves korig): Egy már tudatos gyerek számára a körülmetélés kellemetlen tapasztalat. Az elválasztás a szülőtől, az érzéstelenítés, a kuki-nak történő fájdalomokozás mind zavaróak lehetnek. A 2-6 éves korba tartozó fiúk már tisztában vannak a fiúk és a lányok közötti különbséggel, és mivel még nem képesek megérteni a műtét természetét, attól tarthatnak, hogy a fiússágukat veszik el. Ezért a műtétre történő felkészítéskor nagyon gondosan kell eljárni.
  • Serdülő- és felnőtt kor (12 éves kor után): A körülmetélés ebben a korban helyi vagy általános érzéstelenítés (altatás) alkalmazásával, minden pszichológiai megrázkódtatás nélkül könnyen el lehet végezni, mert a páciens képes megérteni a műtét indokait. Mivel a seb nem különösebben fájdalmas, a műtétet járóbeteg-alapon is el lehet végezni, és a beteg mehet a dolgára. A seb mintegy két hét alatt gyógyul meg és a szexuális élet 3-4 hét után folytatható. Az a félelem, hogy a műtét utáni erekció felszakítja a varratokat természetesen megalapozatlan.

Másutt hogy csinálják? A nyugati világban a nem orvosi, illetve nem vallási indokból történő körülmetélést legtöbbször újszülött vagy legkésőbb kisgyerek (óvodás) korban végzik el. Korai iskolás-korban vagy később általában fitymaszűkület miatt szokták a körülmetélést elvégezni. Aránylag gyakoribb a körülmetélés tizenéves vagy fiatal felnőttkorban. Magyar statisztika nem áll rendelkezésre, de pl. Nagy-Britanniában: újszülött és óvodáskor: 70%, kisiskolás kor: 10%, tizenéves vagy fiatal felnőttkor: 18-20%; idősebb korban: 1-2%. Akkor végül is mikor? Mint előbb már írtuk, ha fitymaszűkület miatt vagy más okból orvosilag indokolt a körülmetélés, akkor kell elvégeztetni, amikor az orvos javasolja és nem szabad halogatni. Ha a szülők fitymaszűkület vagy más közvetlen orvosi indok nélkül, megelőzési céllal, higiéniai okból vagy családi szokásból fontolgatják a gyerek körülmetélését, akkor egy éves kor előtt, de legkésőbb három éves kor előtt mindenképpen célszerű túlesni rajta. (Az indokokat lásd fentebb.) Ha a családban több fiúgyerek van, és az egyiket fitymaszűkület vagy más miatt körül kell metélni, akkor célszerű a többi fiúnál is elintézni, így később nincs egymásra mutogatás, esetleg csúfolódás.