Körülmetélés.hu - Amerikából jöttünk

Amerikából jöttünk

2019-01-09 09:12:21
Rovat: Hirek |

Amerikából jelentik …

A déli feketék is elfogadják a körülmetélést

Az Amerikai Orvosi Szövetség Közlönye (Journal of the American Medical Association (JAMA), AOSZK) 2000. szeptemberi kiadása számára összegyűjtött kórházi feljegyzések alapján, a déli feketék között a körülmetélés igen gyakori, megközelíti a 80% feletti arányt. Nekünk, akik a Délen születtünk és nőttünk fel, a közvélekedésben, okkal vagy ok nélkül, a feketének lenni sok mindent jelentett: iskolázatlan, elmaradott és körülmetéletlen. Mivel a feketék nagy lépéseket tettek előre gazdaságilag és az iskolázottság tekintetében, ma már körülmetéltetik a fiaikat azért, hogy azok ugyanolyanok legyenek, mint a fehér szomszédaik és barátaik. Igazából, a körülmetélés aránya a Délen és a Közép-nyugaton mindig is magas volt. A legalacsonyabb arány a Nyugaton, mint mondják, Kaliforniában van. De nem az egész Nyugat követi ezt a trendet. Például Utah-ban, a mormonok között 90% felett van. Minden szociológiai tanulmány kimutatta, hogy az iskolázottság mindig fontos szerepet játszott a szülőknek a fiaik körülmetélésével kapcsolatos döntésében. Ez bizonyosan egyaránt igaz északon és délen élő fekete lakosságunk körében az újszülöttkori körülmetélés tekintetében. Az amerikaiak általában erősen kötődnek a körülmetélés gyakorlatához. A nők általában a demokrata elnökjelöltet támogatják, míg a férfiak túlnyomó többsége a republikánus jelöltet részesíti előnyben. Ezek tények azzal a helyzettel kapcsolatban, ahogy az amerikaiak gondolkodnak és cselekszenek. Még Kaliforniában is, a felső-középosztály és attól felfelé folytatja a körülmetélés gyakorlatát. Ha nem így gondolod, győződj meg róla és meg fogod látni, hogy ezek a megfigyelések helytállóak.

Vern

(A fordítás a CIRCLIST honlap (www.circlist.com) tudósítása alapján készült. Képmellékletek külön, a Files, illetve a Photos-rovatokban.)

 *

Közép-nyugati helyzet

Az unokaöcséimmel épp most tértünk vissza egy vizi-park vakációról. Számtalan viziparkot látogatunk végig a Közép-nyugaton. Ezért, szó szerint más férfiak és fiúk százai, kisgyerekektől nyugdíjasokig, előtt kellett átöltöznünk fürdőruhába és vissza. Tanúsíthatom, hogy a körülmetélés majdnem egységes minden fajban, osztályban és korban. Majdnem mindegyik férfi és fiú, akit láthattunk, szépen körül volt metélve. Néhányan lazán, mások fent és szorosan, de szinte senkinek sem volt fitymája. A totyogó kisfiú közül egyetlen egy sem volt körülmetéletlen. Ez igaz volt még azokra a fiúkra is, akik láthatóan latin-amerikai eredetűek voltak, spanyolul beszélő apával. Sok ázsiai családot is láttunk és ők is körül voltak metélve. Nem tudom megmondani, hogy filippinók voltak-e (akik egyébként is körülmetéltek) vagy más nemzetiségűek. Becslésem szerint, 70% fehér, 10% fekete, 10% latin-amerikai és 10% ázsiai volt.

A fityma olyan ritka volt, mint a fehér holló, s a látott százak közül összesen 6-t számoltunk, akinek fitymája volt. Egy volt közülük a késői tizes éveiben, s megpróbálta rejtegetni, a többi középkoirú vagy idősebb férfi volt. Ennél több fitymának kellett volna lennie; ha a körülmetélés aránya 90%, még akkor is 20 vagy több csuklyást kellett volna látnunk. Természetesen, azt hiszem, hogy azok is, akik nem örvendhettek körülmetéltségnek, gyakran zavarban voltak attól, hogy még megvan az elefánt-ormányuk, és megpróbálták elrejteni. Nem tudom, mi másnak lehetne tulajdonítani ezt a magas körülmetélési arányt. De hát ez volt … és én és az unokaöcséim – ma már mind büszke körülmetéltek – örültünk annak, hogy részesei voltunk ennek az amerikai hagyománynak és büszkén mutattok nem rég körülmetélt hímtagjainkat. Örömmel jelentem, hogy a Közép-nyugaton a körülmetélés láthatóan népszerűbb, mint valaha!

David
(Chicago, IL)

(A fordítás a CIRCLIST honlap (www.circlist.com) tudósítása alapján készült.)

 *

Második generációs spanyol-amerikaiak már körülmetéltetik a fiaikat

"Ma alkalmam volt beszélgetni egy kolléganőmmel a fiának a közelgő megszületéséről. Ő (az anya) mexikói szülők első amerikai születésű gyereke. A férje ugyancsak amerikai születésű, de második generációs mexikói bevándorló (vagyis az ő szülei már Amerikában születtek, de a nő szülei még Mexikóban). A terhességről beszélgetve, elmesélte, hogy a férje el szokott ájulni, ha vért lát, de eléggé eltökélt, hogy jelen legyen a fiú születésénél. Megkérdeztem, hogy körülmetéltetik-e a fiút, s azt mondta, „mivel a férjem nagyon akarja, és az orvos is azt mondja, hogy meg kell csinálni, ezért azt hiszem, igen.”

További kérdezősködésemre, kiderült, hogy a férje nincs körülmetélve, de mindig az szeretett volna lenni, és ezért ragaszkodik hozzá, hogy a babának megcsinálják, mint ahogy ő is meg fogja csináltatni a körülmetélést, röviddel a fiú megszületése után. Hallottam már ilyenről korábban is, amikor az apa megcsináltatja az újszülöttnek, s utána ő is követi a mintát, hogy egyformák legyenek. (Egy mennonita férfiről hallottam, hogy ezt csinálta.) Megkérdeztem a nőt, hogy a körülmetélés népszerű-e a latin-amerikai eredetű kortársai között, és azt mondta, hogy a legtöbb amerikai születésű szülő, akiket itt, Chicago környékén ismer, körülmetélteti a fiait, s gyakran maguk is körül vannak metélve (ha Amerikában születtek) vagy megcsináltatják maguknak, ha a születésükkor nem estek túl rajta. Szóval, úgy tűnik, hogy a latin-amerikai eredetű közösség is folytatja az amerikai tradíciót, ha egyszer beolvadtak az amerikai kultúrába, és körülmetélteti a fiúkat. A férje és a baba körülmetélésére ugyanazokat az érveket mondta: jobban néz ki és azt akarják, hogy jobban beilleszkedjenek az amerikai társadalomba és semmilyen értelemben ne gondoljanak rájuk, mint szegény bevándorlókra. Megemlítette, hogy bár a férjének mérnöki diplomája van, mégis úgy érzi, hogy a fitymája a szegény bevándorlók osztályába sorolja, s biztosítani akarja, hogy a fiának nem lesz ez a hátránya, és azt is biztosítani akarja, hogy mindketten egyformán nézzenek ki.

(A fordítás a CIRCLIST (www.circlist.com) cikke alapján készült.)