Körülmetélés.hu - Körülmetélési technikák

Körülmetélési technikák

2019-01-05 08:39:45
Rovat: Hirek |

Többféle körülmetélési technika is létezik.

A. Vezetett szabadkézi módszerek (“guided freehand”)

1. Pajzs és kés (szike)

Ez az a módszer, amit hagyományosan a zsidó ‘brisz’ esetében használnak. A fitymát kihúzzák a makk elé, és egy fém pajzsot, amelyen van egy rés, csúsztatnak rá a fitymára közvetlenül a makk előtt. Hogy eltávolítsák a fitymát, a szikével végigfutnak a pajzs előtt. A makkot a pajzs védi, és a kantárhoz (frenulum) nem nyúlnak.
A brisz során a fitymabelsőt visszacsúsztatják a makk mögé és levágják. Az ezzel a módszerrel alkalmazott a nem-rituális körülmetélés során, a fitymabelső hasonlóképpen távolíthatják el, vagy érintetlenül hagyhatják és csak visszahajtják. Varrást nem alkalmaznak, a sebet egyszerűen bekötözik.

A végeredmény szorossága az operáló képességein és azon múlik, hogy a fitymabelsőt eltávolítják-e vagy sem. Mivel a vágás mindig a makk előtt van, az aránylag laza eredmény a normális, különösen amikor a fitymabelsőt nem távolítják el – legkevesebb annyi fitymabelső marad, mint amennyi a makk hossza. Ezt a módszert szokás szerint csak újszülötteken alkalmazzák. Nagyobb gyerekek és felnőttek számára a szorítófogóval vezetett módszert használják.

2. Szorítófogóval vezetett

Ez a pajzs és kés módszer közeli rokona nagyobb gyerekek és felnőttek számára. A fitymát a makk elé húzzák és a makk karimájával (corona) párhuzamosan, közvetlenül a makk előtt egy pár szorosan záró fogóval átszorítják. A szikét a fogó mentén, a makktól távolabbi oldalon végigfuttatják. A makkot a fogó védi. Ez a módszer nem távolítja el a kantárt, amit szükség esetén akár a körülmetélés előtt, akár utána el lehet távolítani.
A szorosság és a megmaradó fitymabelső és -külső relatív mennyisége azon múlik, hogy hová teszik a fogót, mielőtt teljesen lezárják. A megmaradó legkevesebb fitymabelső olyan hosszú, mint amilyen a makk. A belső és külső bőr vágott széleit rendszerint varrással húzzák össze és tartják.

B. Szabadkézi módszer (“freehand”)

3. Bőr lemez-kivágás ("sleeve resection")

A fitymát hátracsúsztatják a szár mentén és szabad kézzel körbevágják olyan távolságra, ahová a heg vonalat akarják tenni. A fitymát visszahúzzák, hogy befedje a makkot és egy másik vágást csinálnak a szár körül, ugyanott, ahol az előző vágás volt. Egy hosszanti vágást csinálnak a két körvonalú vágás között és a bőrszalagot eltávolítják. A széleket összehúzzák és összevarrják. A makkot és a kantárt nem védik. A kantár levághatják a fő vágással együtt vagy külön, ahogy akarják. Az eredmény nagymértékben a sebész képességein múlik, de olyan szoros vagy laza lehet, amilyen szándékoznak, s a heg vonalát oda tehetik, ahová akarják.

C. Leszorításos technikák

4. Plastibell

Egy műanyag harangot, a hátán egy árokkal, csúsztatnak a makk és a fityma közé (előzetes hosszanti bevágás is szükséges lehet, hogy a harangot elhelyezhessék). A fitymát kissé előrehúzzák és varró anyagot hurkolnak kör az árokba és sebészi csomóval szorosra kötik. A cérna elvágja a vérutánpótlást a fitymába, ami 7-10 nap alatt leszárad és leesik, magával véve a Plastibellt. Általában, de nem szükségszerűen, a csomó megkötése után a felesleges fitymát eltávolítják – ennek elsősorban kozmetikai oka van, hogy a fiú máris körülmetéltnek nézzen ki, amint visszaadják a szülőknek. A leeső, elhalt fityma mennyiségét is csökkenti és így csökkenti a szülői aggodalmakat is. A makkot és a kantárt a harang védi. A Plastibell használata esetén a kantárt soha sem vágják le. Mivel a harang vagy egy hétig a péniszen marad, a fitymát nem szabad olyan szorosra húzni, hogy az belevájjon a makkba vagy elzárja a húgycsövet. Az árok mindig a makk karimája előtt van, s ezért valamennyi fitymabelső szükségszerűen megmarad. Általában csak kisméretű Plastibell-t árulnak, ezért a módszer csak serdülés előtt fiúk számára alkalmas (a gyártó azt mondja, 12 éves korig). Nem kell különösebb sebészi tudás azon kívül, hogy valaki sebészi csomót tudjon kötni. A Plastibell ezért nagyon alkalmas arra, hogy ápolónők és orvosi segédszemélyzet alkalmazza, amikor az orvos nem elérhető.

5. Tara KLamp

Ez egy malájziai találmány, ami a Plastibell-hez nagyon hasonló módon működik, kivéve, hogy a harang árkába a varróanyag kötése helyett, műanyag karokat szorítanak be, a két felületet szoros kapcsolatba, közéjük beszorítva a fitymát. A szerkezet jóval terjedelmesebb, mint a Plastibell, s a péniszen marad 7-10 napig, ameddig el nem távolítják vagy az elhalt fitymával együtt le nem esik. A fitymát nem kell vágni, hacsak nem szükséges hosszanti bevágást alkalmazni a harang feltételéhez. A makk és a kantár védve van, és a kantárt soha sem vágják le. Ez eredmény a mérsékelttől a lazáig terjed, éppúgy, mint a Plastibell esetében.

6. SmartKlamp

Ez nagyjából hasonlóan működik, mint a TaraKlamp, a fitymát egy külső gyűrű és egy belső cső közé fogva, s ezáltal a fityma vérellátását elzárva. Míg a TaraKLamp egy ‘mindent egyben’ tervezés, a zárókarokkal a tetején, a SmartKlamp egy külön belső csőbőlés egy külső szorító/záró részből áll, a záró karokkal az oldalán. Amikor a szorító a helyén van, felesleges fitymát, az alaplemez belső oldala mellett haladva eltávolítják. A makkot és a kantárt védik. Az eredmény rendszerint a mérsékelt és a laza között van.

7. Zhenxi gyűrűk

Egy árkolt gyűrűt húznak át a makkon, hogy az közvetlenül a karima mögé kerüljön. A fitymát visszahúzzák ezen a gyűrűn át. Egy csuklópántos műanyag szorítógyűrűt illesztenek a gyűrűre, a fityma elhelyezkedését megigazítják és a külső szorítógyűrűt megszorítják, hogy a fitymát a helyén tartsa. Hajlékony zsineget szorosan a pénisz köré kötnek, ami belenyomja a fitymát az alatta levő gyűrű árkába. Ez elvágja a vérellátást és az előtte levő fityma elhal és leesik. A makkot és kantárt védik, így a kantár érintetlen marad. Az eredmény várhatóan mérsékelten szoros lesz, a leszorítást megelőző igazítástól függően.

D. Más vezetett módszerek

8. Gomco Clamp

A makkra egy fém harangot helyeznek és a fitymát visszahúzzák rá (hosszanti bevágás lehet szükséges, hogy fel lehessen tenni a harangot). A harang fölé egy fém lemezt tesznek, amelynek az alsó felületét úgy alakították ki, hogy harang peremére ráüljön. Így a fityma a harang és a lemez között van.

Egy feszítő rudat akasztanak egy T-alakú darab alá, a harang tetejére és szorosan lecsavarozzák az alaplemezre. Ez rögzíti a fitymát. A szikét körbefuttatják a lemez felső oldala körül, hogy eltávolítsák a fitymát. Az eégsz szerkezet lejön a levágott fitymával együtt.

A vágás szorossága és az elhelyezkedése azon múlik, hogy mennyi belső és külső bőrt húznak a harang és az alaplemez közé a fogó végleges leszorítása előtt. A harang háta általában nagyon közel van a makk pereméhez, így akár az egész belső fitymát el lehet távolítani, ha akarják. A makk és a kantár védett. A kantárt akár a körülmetélés előtt, akár utána el lehet távolítani.

E. Alternatív módszerek

9. Lézer

Vannak jelentések a lézeres sebészetnek a körülmetélésre történő használatáról. Az irodalmi hivatkozásokat nagyon nehéz megtalálni, de a lézernek a más műtéteknél történt megnövekedett használata lehetséges, hogy bizonyos helyeken szokásossá vált. A lézeres körülmetélésről szóló első jelentés Izraelből származik, ahol egy hemofiliás fiú körülmetélésekor használták, akit egyébként nem lehetett volna körülmetélni. A makkot és a kantárt nem védik. A szorosság és a vágás elhelyezkedése ismeretlen.

10. Más módszerek

Sokféle más szabadalmaztatott szorító és pajzs van, amelyek mind valamilyen formában a hagyományos „kés és pajzs” módszerhez vagy a Gomco szorítós módszerhez állnak közel. Ugyancsak van számtalan más szabadkézi módszer is, amelyek a fogóval vezetett vagy a bőrlemez-kivágásos technikának a variációi.

2004
© The Gilgal Society, 2000, 2004
© Fordítás: http://www.korulmeteles.hu/, 2007

A szerkesztő megjegyzése

Az öszsefoglaló jó másfél évtizede készült, s bár az alaptechnikák nem változnak, különösen a fejlődő világ tömeges körülmetélési igényeinek kielégítése céljából sok új, vértelen és varrás nélküli eszközt fejlesztettek ki, melyekről időről-időre külön hírben számolunk be.

A körülmetélés során alkalmazott technikákról és eszközökről, képekkel és műtéti leírásokkal a CIRCLIST lapon lehet olvasni (http://www.circlist.com/instrstechs/instrumentset.html).