Körülmetélés.hu - Fitymával kapcsolatos feladatok

Fitymával kapcsolatos feladatok

2018-06-07 13:37:47
Rovat: Statikus |

„Kell-e húzogatni a kisgyerekeknél?"

gyerek_furdesA „Kell-e húzogatni?", „Mikor kell elkezdeni a húzogatást?" vagy a „Megelőzhettük volna a fitymaszűkületet, ha időben elkezdjük húzogatni?" olyan kérdések, melyek pártokra osztják a játszóterek fiús-anya társadalmát, és melyek nagyon gyakran felmerülnek a gyermeksebészeti és urológiai szakrendeléseken. A válasz banálisnak tűnik: meg kell mutatni egy hozzáértő szakembernek, aki először megállapítja, hogy mi a panasz oka, majd a kóroknak megfelelően ad javaslatot az orvoslásra. A gyógyítás ugyanis kórokonként más és más:

  1. Letapadás esetén - ha nincs mellette szűkület - a gyógyítás a fitymának a makkról történő leválasztása. Ez történhet fokozatosan, óvatos húzogatással, amit a szülő akár otthon is elvégezhet, de történhet műszeresen is, kórházban.
  2. Fitymaszűkület esetén a megoldás egyértelműen műtéti. Fontos tudni, hogy a szűk előbőrt húzogatással tágítani nem lehet. A húzogatás ilyenkor - sokszor alig látható - berepedezéshez, kisebesedéshez vezet. A sebek pedig hegesedéssel gyógyulnak, ami a bőr rugalmasságának elvesztéséhez, s a szűkület fokozódásához vezet.
  3. Kombinált esetekben is csak műtéttel lehet eredményt elérni, hiszen a letapadt fitymának a makkról történő leválasztása nem oldja meg a problémát, a társulóan szűkebb előbőr húzogatása viszont annak berepedezését, hegesedését és a szűkület fokozódását okozza.

Iskoláskorú és tizenéves fiúk, fiatal férfiak

Sokszor előfordul, hogy a fiúgyereknek 3-4 éves korban nem volt fityma-problémája, mert a letapadás - akár magától, akár kisebb nagyobb húzogatásra - feloldódott, s fitymaszűkületnek sem volt nyoma. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szülők vagy maguk a fiúk ezután már hátradőlhetnek, s többet nem kell foglalkozniuk a kérdéssel. Ez azonban nem így van.

A serdülőkorban a nemi éréssel összefüggésben, a nemi szervek, így a hímvessző jelentősen megnövekednek, s már 16-17 éves korra elérhetik a felnőtt-kori méreteiket, bár a hímvessző még később, 21-22 éves korban is növekedhet valamennyire. Könnyen előfordulhat, hogy a hímvessző bőre nem tart lépést a növekedéssel, és ha a fityma nyílása nem elég nagy vagy rugalmas, serdülőkori vagy felnőttkori szűkület alakul ki. A férfiak egy részénél viszont, ha a fityma nyílása elég nagy és rugalmas, a bőr magától hátrahúzódik a makkról, s a makk félig vagy akár egészen fedetlenné válik műtét elvégzése vagy a fityma kézzel történő hátrahúzása és állandó hátrahúzva tartása nélkül is.

A serdülőkorba lépő, 11-12 éves fiúnak minden fájdalom és nehézség nélkül kell tudnia a merev hímvesszőn is teljesen hátra- és visszahúzni a fitymát, mert ez a művelet a nemi közösüléshez is elengedhetetlen. A szülőknek - elsősorban az apának – rendszeresen meg kell kérdeznie a tizenéves fiát, hogy hátra tudja-e húzni a fitymát, a hátra nem húzható fityma miatt nem fáj-e a merevedés, illetve, hogy rendszeresen tisztán tartja-e a péniszét. Ez a kérdésfeltevés még inkább fontos, mert az iskolai orvosi vizsgálatok ma már sokkal lazábbak, s nagyon sokszor nem is terjed ki a serdülő fiúk nemi szerveinek ellenőrzésére.

Amennyiben a kamasz fiú vagy fiatal férfi nem tudja a fitymáját akár alaphelyzetben, akár merevedésben fájdalom vagy kellemetlenség nélkül teljesen hátra- és visszahúzni, akkor fitymaszűkülete van, s mielőbbi orvosi beavatkozás szükséges.

Érett és idősebb férfiak

szukuletA fitymaszűkület felmerülése nemcsak a kamasz fiúk és fiatal férfiak privilégiuma. A fitymaszűkületnek vagy a körülmetélést indokoló más körülményeknek számtalan oka lehet, így pl. cukorbetegség, gyulladás, visszatérő gomba- vagy más fertőzés, vagy akár egy kisebb, a szexuális élet során beszerzett sérülés a fitymán, melynek következtében a bőr hegesedik, s elveszíti rugalmasságát. A fityma hátrahúzhatóságát és egészében véve, a hímvessző állapotát a férfi egész élete során figyelni kell, és ha probléma van, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, s általában a körülmetélést mielőbb el kell végeztetni. Időskori cukorbetegség miatt vagy más orvosi okból a körülmetélést akár 60-70 éves korban is el kell végezni.

Nemi élet fitymaszűkülettel?

Fitymaszűkület esetén a nemi élet kifejezetten veszélyes is lehet, ugyanis egy erőteljesebb lökésnél a szűk fityma mégiscsak a makk mögé kerül, s elszorított makk megduzzad, s még kevésbé lehet a fitymát előrehúzni. Ilyenkor azonnali orvosi beavatkozásra, s a fityma haladéktalan előrehúzására van szükség, különben az elszorított makk vérellátás hiányában elhal, ami a pénisz egy részének amputációjához vezethet.