Sikeres körülmetélési kampány Zimbabwéban

2018-08-24 13:09:30
Rovat: Külföldről |

Zimbabwe egyike annak a néhány délkelet-afrikai országnak, ahol a férfiak körülmetélése nem általános szokás. Míg Észak- és Nyugat Afrikában lényegében minden férfi körülmetélt, vallásra tekintet nélkül - tehát nemcsak a muszlimok, hanem a keresztények és a törzsi vallások hívei is valamennyien körülmetéltek -, Botswana, Malawi, Zambia és Zimbabwe népeinek többsége körében a férfiak körülmetélése ritka. A Dél-Afrikai Köztársaságban a többségi xhosa népesség körülmetélt, míg a legjelentősebb kisebbség, a zuluk a 19. században felhagytak a körülmetéléssel. Ezekben az országokban a HIV fertőzöttség népbetegség, s nem korlátozódik a homoszexuálisokra és a kábítószerfogyasztókra. Így például, Zimbabwéban másfél millió AIDS-beteg él, ami 15%-os fertőzöttségi arányt jelent.

Mint ismeretes, a statisztikai elemzések és az orvosi kutatások világos összefüggést mutattak a körülmetéletlenség és az AIDS elterjedtsége között: azokban az afrikai országokban, ahol nem szokás a férfiak körülmetélése, nagyságrendekkel nagyobb az AIDS fertőzöttség, miközben a többi kockázati elem, így pl. a férfiak körében elfogadott promiszkuitás tekintetében nincs különbség.

A többi érintett országhoz hasonlóan, a zimbabwei kormány pár éve hatalmas kampányt indított a férfiak körülmetélésének elterjesztése érdekében, s pár éven belül el akarják érni, hogy a férfilakosság 80%-a körülmetélt legyen.  A 2009-ben megindított kampány azt a célt tűzte ki, hogy 2015-ig elvégezzenek 1,3 millió körülmetélést, ám akkor még kb. 200 ezer körülmetéléssel a kitűzött cél alatt maradt. Idén, 2018-ban azonban már elérik a kítűzött számot, s a kormány folytatni kívánja a kampányt, ezzel is kűzdve a HIV terjedése ellen.

A legújabb hír Zimbabwéból: https://www.zimeye.net/2018/06/11/zimbabwe-to-hit-1-3-million-circumcision-target-this-year/